Wykonanie
składniki:
makaron świderki ugotowany al dente ( porcje dla dwóch osób )90 g małych
kaparków + zalewa kaparowa do smaku100 g
łososia wędzonego firmy Lisner1,5 łyżki
oliwy z oliweksólświeżo zmielony
pieprzświeża
bazylia1,5 ząbka
czosnku2 b. duże łyżki
śmietany 18 %przygotowanie:
oliwę rozgrzałam w małym garnuszku, dodałam pokrojony drobniutko
czosnek, chwilkę podsmażyłam mieszając, dodałam
łososia pokrojonego w małe kawałki i podsmażałam 2 - 3 minuty, mieszając ( nie podsmażać zbyt długo bo
łosoś będzie twardy i nie smaczny ). następnie dodałam
śmietanę,
kaparki i całość podgrzewałam mieszając, ale nie doprowadzając do zagotowania. gdy sos lekko zgęstniał doprawiłam do smaku
solą, świeżo zmielonym
pieprzem oraz zalewą
kaparową, która nadaje fajny smaczek potrawie.przygotowane, ciepłe, al dente świderki polałam gęstym sosem, jeszcze raz posypałam świeżo zmielonym
pieprzem do smaku oraz udekorowałam posiekaną drobno świeżą
bazylią.
smacznego.