Wykonanie
Składniki3
filety drobiowe (u mnie
kurczak)300g zielonych
pomidorów (im mniejsze tym lepsze;))ok 10 plasterków
boczku wędzonego120g
sera camembertsól,
pieprzzioła prowansalskieoreganochilliolej/oliwaSposób przygotowaniaKrok 1
Pomidory pokroić w cienkie paseczki o długości 2-3 cm.
Boczek również pokroić w paski.
Ser pokroić/rozdrobnić na małe kawałeczki.
Pomidory i
boczek podsmażyć na patelni. Przyprawić
solą i
pieprzem. Zdjąć z ognia, wymieszać z
serem. Odstawić do ostygnięcia.Krok 2Filety rozbić tłuczkiem posolić i popieprzyć. Przekroić każdy na pół, tak by zwinąć po 2 roladki. Na każdy kawałek
mięsa wyłożyć po 1,5-2 łyżki farszu. Zawijać roladki i spinać wykałaczkami.Krok 3Na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek
oleju, trochę
wody i po łyżce
ziół prowansalskich i
oregano oraz odrobinę mielonego
chilli. Wszystko wymieszać i obtoczyć w tym roladki. Ułożyć je w tym samym naczyniu i piec w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 45 minut. W połowie czasu można obrócić roladki, tak by równomiernie się zapiekły.