Wykonanie
Dzisiaj szybka i prosta potrawa dla zabieganych.
Makaron z sosem
tuńczykowo -
pomidorowym. Smaczna, pożywna i niedroga. Przepis pochodzi z gazety, której nazwy nie spisałam a od dawna już wpisany w mój " przepisowy " zeszyt.
Składniki :Opakowanie
makaronu penne2 puszki
tuńczyka w
oliwie ( ja użyłam 1 w
oliwie, 1 w pomidorach )3 duże
pomidory ( najlepiej soczyste )łyżeczka
ziół prowansalskichłyżka świeżego
oregano ( użyłam suszonego )łyżka posiekanych listków
bazylii ( pominęłam )
sól,
pieprzpół świerzej lub suszonej
papryczki chilli ( może być w proszku ok 1/4 łyżeczki )
Makaron gotujemy al dente. W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wkładamy
tuńczyka z obydwu puszek, razem z
olejem, stawiamy na średnim ogniu.
Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu należy je sparzyć czyli delikatnie nacinamy ( robimy niewielki krzyżyk )
pomidora na samej górze, polewamy wrzątkiem, chwilę czekamy i ściągamy skórkę. Wykrawamy twardy rdzeń
pomidora, resztę kroimy w kostkę. Dorzucamy do
tuńczyka, mieszamy. Dodajemy
oregano,
zioła prowansalskie,
chilli,
sól,
pieprz do smaku, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 15 minut, pamiętając o częstym mieszaniu żeby sos się nie przypalił. W międzyczasie odcedzamy
makaron ( nie przelewamy go zimną
wodą ). Gdy sos będzie już gotowy polewamy nim penne na wierzchu posypujemy świerza
bazylią ( ja posypałam
suszonym oregano ).Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni