Wykonanie
Składnikiszaszłyki1 polędwiczka wieprzowa
sól,
pieprz,
maggi,
oliwa6 plasterków
wędzonego boczkusosopakowanie suszonych
śliwek1
cebulasól,
pieprzSposób przygotowaniaKrok 1Polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
maggi, dodajemy troszkę
oliwy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej zamarynować
mięso dzień wcześniej.Krok 2
Polędwiczki owijamy
boczkiem i podsmażamy kilka minut z każdej strony. Przekładamy
mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150' na około 30 min. kiedy
mięso będzie miękkie wyjmujemy je z piekarnika i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.Krok 3
Śliwki gotujemy w niewielkiej ilości
wody aż będą miękkie. Dodajemy do nich podsmażoną na patelni
cebulkę, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy sos, który wydzielił się z
mięsa podczas pieczenia i miksujemy blenderem na gładką masę.