ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z polędwiczki w sosie z suszonych śliwek

Szaszłyki z polędwiczki w sosie z suszonych śliwek

nazwa

Wykonanie

Składniki
szaszłyki
1 polędwiczka wieprzowa
sól, pieprz, maggi, oliwa
6 plasterków wędzonego boczku
sos
opakowanie suszonych śliwek
1 cebula
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, przyprawiamy solą, pieprzem i maggi, dodajemy troszkę oliwy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.
Krok 2
Polędwiczki owijamy boczkiem i podsmażamy kilka minut z każdej strony. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150' na około 30 min. kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z piekarnika i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Krok 3
Śliwki gotujemy w niewielkiej ilości wody aż będą miękkie. Dodajemy do nich podsmażoną na patelni cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos, który wydzielił się z mięsa podczas pieczenia i miksujemy blenderem na gładką masę.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/5048/szaszlyki-z-poledwiczki-w-sosie-z-suszonych-sliwek