ßßß Cookit - przepis na Brukselka z boczkiem

Brukselka z boczkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
brukselka 600 gramów
boczek wędzony 250 gramów
cebula 1 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczona brukselkę wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Odcedzić i przelać zimna wodą.
Boczek pokroić w wąskie paski. Oczyszczoną cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać boczek oraz brukselkę i wymieszać. Smażyć kilka minut. Oprószyć solą oraz pieprzem.
Uwagi:
Ugotowaną brukselkę można też wymieszać z masłem i skórka pomarańczową lub orzechami.
Można także z blanszowane główki brukselki przekroić na pół i usmażyć w głębokim tłuszczu z posiekanym imbirem i czosnkiem lub z blanszowaną brukselkę wymieszać z siekaną cebulą i sosem winegret.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9990/Brukselka-z-boczkiem