Wykonanie
Pin It
Czasami przychodzi nam ochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską
przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc padło hasło: do gara !Składniki:50 dag
łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę1 duża
cebula pokrojona w kostkę1
marchewka pokrojona w pół plasterki4 szklanki
bulionu lub
wody1/2
czerwonej papryki pokrojonej w kostkę3
ziemniaki pokrojone w kostkę15 dag
pieczarek pokrojonych w plasterki5-6 łyżek suchego
makarony risini2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej)1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej
paprykiśmietanasól,
pieprzmąkaolej, ew.
smalecWykonanie:Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy
słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby
papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone
mąką mięso, następnie podsmażamy
cebulę i
pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem.Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż
mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy
marchewkę,
paprykę,
ziemniaki i
makaron. Gotujemy do miękkości
ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy koncentratem i pozostałymi
przyprawami, dodajemy
śmietanę.