ßßß Cookit - przepis na Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

nazwa

Wykonanie

składniki
* 50 dag łopatki wieprzowej
* 2 nieduże marchewki
* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)
* 3-4 średnie ziemniaki
* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)
* 2- 3 średnie cebule
* 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* papryka słodka i ostra mielona
* sól, pieprz
* 2 kostki bulionowe
* olej do smażenia na kluseczki
* 1 jajko
* ok. 10 dag mąki pszennej
Sposób wykonania
Pokroić mięso, cebulę i cukinię marchewkę i paprykę.
Mięso podsmażyć razem z cebulką na oleju, dodać marchewkę i 1/2 pokrojonej papryki i całość lekko podsmażyć.
Przełożyć do garnka, wlać 1/2 litra wrzącej wody, dodać kostki bulionowe, nieco soli, pieprzu i papryki mielonej i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.
Dodać obrane, umyte i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i resztę papryki i dusić na delikatnym ogniu 10 min.
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę podusić, a w tym czasie z jajka, mąki, wody i odrobiny soli przygotować ciasto. Powinno być gęste, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco mąki.
Ciasto rozsmarować na desce do krojenia i ostrym nożem kroić długie cienkie kluski prosto do garnka z gulaszem (co jakiś czas nóż wkładać do gorącej wody).
Całość doprawić do smaku papryką ostrą, solą i pieprzem i dusić jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/11/gulasz-po-wegiersku.html