Wykonanie
składniki* 50 dag
łopatki wieprzowej* 2 nieduże
marchewki* 3 średnie
papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie
ziemniaki* 1 mała młodziutka
cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie
cebule* 2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego*
papryka słodka i ostra mielona*
sól,
pieprz* 2 kostki
bulionowe*
olej do smażenia na kluseczki* 1
jajko* ok. 10 dag
mąki pszennejSposób wykonaniaPokroić
mięso,
cebulę i
cukinię marchewkę i
paprykę.
Mięso podsmażyć razem z
cebulką na
oleju, dodać
marchewkę i 1/2 pokrojonej
papryki i całość lekko podsmażyć.Przełożyć do garnka, wlać 1/2 litra wrzącej
wody, dodać kostki
bulionowe, nieco
soli,
pieprzu i
papryki mielonej i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu, aż
mięso będzie prawie miękkie.Dodać obrane, umyte i pokrojone w niewielką kostkę
ziemniaki i resztę
papryki i dusić na delikatnym ogniu 10 min.Dodać
koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę podusić, a w tym czasie z
jajka,
mąki,
wody i odrobiny
soli przygotować ciasto. Powinno być gęste, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco
mąki.Ciasto rozsmarować na desce do krojenia i
ostrym nożem kroić długie cienkie kluski prosto do garnka z gulaszem (co jakiś czas nóż wkładać do gorącej
wody).Całość doprawić do smaku
papryką ostrą,
solą i
pieprzem i dusić jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając.