Wykonanie
Składniki:6 dużych
ziemniaków4 małe
cukinie1
jajko1
cebula5 łyżek
mąki pszennejsól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
przyprawy do ziemniaków1 pęczek
szczypiorku½ łyżeczki
papryki słodkiej mielonej
olej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub wrzucamy do szatkownicy. Odcedzamy sok z
ziemniaków na durszlaku.
Cukinię myjemy, osuszamy i obcinamy końce, ścieramy ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobniutko. Do miski wkładamy odcedzone
ziemniaki, dodajemy
cukinię,
szczypiorek,
jajko oraz
mąkę. Wsypujemy
przyprawy:
pieprz,
sól,
przyprawę do ziemniaków oraz
paprykę słodką mieloną. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do momentu powstania jednolitej masy.
Rozgrzewamy na patelni
olej, łyżką wykładamy ciasto formułując placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron aż placuszki zarumienią się.
Danie bierze udział w akcji: