ßßß Cookit - przepis na Razowa tarta z soczewicą i papryką

Razowa tarta z soczewicą i papryką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś bardzo zdrowego. A przy tym pysznego, naprawdę nie ma co się bać pełnoziarnistego spodu i tej soczewicy, i papryki... To mówię do tych, którzy na razie mają jakieś opory;)Na pewno po spróbowaniu zmienią zdanie.
Ta tarta, np. w towarzystwie sałaty, to świetna propozycja na sycący, pełnowartościowy obiad. I ciekawa odmiana, dzięki zaskakująco udanemu połączeniu razowego ciasta i pikantnego nadzienia z soczewicy. Polecam.
- 225g mąki z pełnego przemiału
- 100g masła
- 4 łyżki wody
- 175g soczewicy (u mnie zielona, ale lepiej czerwona)
- ok. 300ml bulionu lub wody
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Do miski z mąką dorzucić pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami,
aż składniki zaczną przypominać zacierki.
Wlać wodę i zagnieść ciasto.
Owinąć w folię i schładzać w lodówce przez 30 minut.
Do rondla wsypać soczewicę, zalać bulionem i gotować do miękkości,
dolewając odpowiednią ilość wody w razie potrzeby.
Zdjąć z ognia i ew. rozgnieść (u mnie lekko).
Na patelni rozgrzać olej, dorzucić posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę papryki.
Smażyć, aż zmiękną.
Dodać soczewicę, koncentrat pomidorowy i natkę.
Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć ciastem nasmarowaną i posypaną bułką tartą formę do pieczenia tart.
Nakłuć spód widelcem i wyłożyć na niego farsz.
Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 30 minut.
Po lekkim przestudzeniu podawać.
Przepis z książki "120 wypieków" wyd. Olesiejuk.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/01/razowa-tarta-z-soczewica-i-papryka.html