Wykonanie
Składniki:- 20dag
pieczarek- 1 mała
czerwona papryka- 1
marchewka- 40dag
wołowiny- 1 łyżka
mąki pszennej- 1
cebula- 2
ogórki kiszone- 1/2 szklanki słodkiej
śmietany- 1,5 łyżki
koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki-
sól i
pieprz-
olej do smażenia-
makaronSposób przygotowania:1.
Wołowinę oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, oprószamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką i
mąką. Podsmażamy w rondlu na łyżce
oleju. Zalewamy 3 szklankami
wody i dusimy pod przykryciem ok. 40 min.2.
Cebulę obieramy, szatkujemy.
Paprykę i
marchewkę oczyszczamy, kroimy w paski, a
pieczarki w plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni z 2 łyżkami
oleju, następnie przekładamy do rondla z
mięsem i dusimy ok. 15-20 min., do miękkości warzyw. Pod koniec wrzucamy pokrojone
ogórki.3. Na końcu zaprawiamy
śmietaną wymieszaną z koncentratem, doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z
makaronem, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.