Wykonanie
Pin It
Chłodnik powstał na szybko i był trochę eksperymentalny, bo do tej
pory nigdy go nie robiłam z
ogórka. Myślę, że eksperyment się udał, ale
będę jeszcze kombinować w przyszłości z
ziołami, może dodam
mięty, albo czegoś innego... ? Dopiero wczoraj wieczorem przeczytałam jakiś stary egzemplarz Wysokich Obcasów, a w nich artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już wiem czego brakowało w moim: pokruszonej
fety !Składniki:1 litr
kefiru1 kg
ogórków2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek EV2 łyżki
octu winnegoprzyprawa maggi3 łyżki posiekanego
koperkusólświeżo zmielony
pieprzWykonanie:
Ogórki myjemy, nie obieramy ze skóry. 3/4 kilograma kroimy w kawałki i blendujemy z
kefirem i
czosnkiem. Pozostałe
ogórki ścieramy na grubej tarce.W garnku mieszamy wszystkie składniki chłodnika.Podajemy dobrze schłodzony.