ßßß Cookit - przepis na Twarożek babci Wandzi

Twarożek babci Wandzi

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna propozycja pasty do chleba, a zarazem kolejna podroż do kulinarnej przeszłości. Otóż tytułowa babcia Wandzia, to babcia mojej drugiej połówki, nota bene wyśmienita kucharka, z której przepisów dziś często korzystam. W moim domu ten serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat.
Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia brakuje mi tylko solonego koperku, którego dodawała babcia. Niestety od paru lat nie udaje mi się go spotkać w żadnym sklepie. Trzeba będzie chyba zrobić go samemu...
Składniki:
350 g białego sera
4 jajka ugotowane na twardo
2 pomidory obrane ze skórki
4 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
sól
Wykonanie:
Jajka kroimy w drobną kostkę, ja wykorzystuję do tego urządzenie do krojenia jajek w plasterki i układam w nim jajko wzdłuż, a potem w poprzek. Pomidory również kroimy w małą kostkę.
Do miski wkładamy biały ser i rozgniatamy go ze śmietaną, dodajemy pokrojone jajka i pomidory, solimy, dorzucamy koperek i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/twarozek-babci-wandzi.html