ßßß Cookit - przepis na Śledź pod buraczkiem

Śledź pod buraczkiem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na jedno z moich klasycznych dań na Wigilię, czyli przed Wami śledź pod buraczkiem. Możemy go zrobić tradycyjnie, czyli w dużej misce, ale możemy go też przygotować bardziej elegancko, czyli podać każdemu gościowi jego porcję.
Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia)
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
1 upieczony burak
2 filety śledziowe
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 cebuli
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
sól morska
czarny pieprz
posiekany koperek
sok z cytryny
Wykonanie:
Filety śledziowe, jeśli jest taka potrzeba moczymy prze 2-3 godziny w mleku, odsączamy i wycieramy ręcznikiem kuchennym. Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy.
Majonez, śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy w kubeczku.
Śledzia kroimy w wąskie paski, układamy go na talerzu, na nim układamy cebulę. Cebulę polewamy łyżko sosu śmietanowego. Buraka i ugotowane jajko ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
Na cebuli układamy starte jajko, polewamy sosem, a na koniec układamy starego buraka i te ż polewamy sosem. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
www.mojpieknystol.pl
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/sledz-pod-buraczkiem.html