ßßß Cookit - przepis na Szuba czyli śledzie pod futrem

Szuba czyli śledzie pod futrem

nazwa

Wykonanie

Spodobałam mi się nazwa… w naszej polskiej wersji zwykle mawia się śledzie pod pierzynką… ale skoro potrawa ukraińska to niech i nazwa będzie oryginalna a poza tym futro to coś w sam raz na obecna porę roku. Jednym słowem dziś zimowe śledzie
SKŁADNIKI:
filety śledziowe – 4 szt,
burak czerwony – 1 szt,
por biała część – 1 szt,
jajka – 3 szt,
ogórek konserwowy – 1 szt,
śmietana – 3 łyżki,
majonez – 1 łyżka,
sok z cytryny – do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku.
Przygotowanie:
Śledzie moczyć w wodzie 3-4 godziny. Odlać wodę a śledzie osuszyć. Ugotować lub upiec buraczka. Ugotować jajka na twardo. Pokroić w cienie paseczki umytego pora. Posiekać ugotowane jajka a buraczka zetrzeć na tarce. Posiekać drobno ogórka. Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawić sokiem z cytryny.Śledzie pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny i popieprzyć. Układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu – najpierw śmietanę na śmietanie śledzie na śledziach ogórka i pora. Na to nałożyć warstwę śmietany jeszcze raz doprawić pieprzem i przykryć warstwą startych buraczków. odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/12/szuba-czyli-sledzie-pod-futrem