ßßß
Cookit - przepis na Szuba czyli śledzie pod futrem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szuba czyli śledzie pod futrem
Składniki
Ogórek konserwowy
Śmietana
Majonez
Sok z cytryny
Pieprz czarny
Filety śledziowe
Burak
Pory
Jajko
Wykonanie
Spodobałam mi się nazwa… w naszej polskiej wersji zwykle
mawia
się
śledzie
pod pierzynką… ale skoro potrawa ukraińska to niech i nazwa będzie oryginalna a poza tym futro to coś w sam raz na obecna
porę
roku. Jednym słowem dziś zimowe
śledzie
SKŁADNIKI:
filety śledziowe
– 4 szt,
burak
czerwony – 1 szt,
por
biała część – 1 szt,
jajka
– 3 szt,
ogórek konserwowy
– 1 szt,
śmietana
– 3 łyżki,
majonez
– 1 łyżka,
sok z cytryny
– do smaku,
pieprz czarny
mielony do smaku.Przygotowanie:
Śledzie
moczyć w wodzie 3-4 godziny. Odlać
wodę
a
śledzie
osuszyć. Ugotować lub upiec
buraczka
. Ugotować
jajka
na twardo. Pokroić w cienie paseczki umytego
pora
. Posiekać ugotowane
jajka
a
buraczka
zetrzeć na tarce. Posiekać drobno
ogórka
.
Majonez
wymieszać ze
śmietaną
i doprawić
sokiem z cytryny
.
Śledzie
pokroić w kostkę skropić
sokiem z cytryny
i popieprzyć. Układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu – najpierw
śmietanę
na
śmietanie
śledzie
na śledziach
ogórka
i
pora
. Na to nałożyć warstwę
śmietany
jeszcze raz doprawić
pieprzem
i przykryć warstwą startych
buraczków
. odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego.
Źródło:
http://galantyna.pl/2014/12/szuba-czyli-sledzie-pod-futrem
Przepisy powiązane
Sałatka majonezowa „na winie”
Śledź pod buraczkiem
Sałatka z pora z parowaru
Sałatka z burakami
,,Jajka marynowane w burakach’’
Składniki powiązane (0)