ßßß Cookit - przepis na Sałatka majonezowa „na winie”

Sałatka majonezowa „na winie”

nazwa

Wykonanie

Sałatka majonezowa ”na winie” jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Bierzemy po prostu dużą miskę i wrzucamy do niej wszystko, co się nawinie pod rękę:) Potem tylko dodajemy majonez i doprawiam do smaku. Tym razem nawinęły mi się: soja, buraki, gotowana pierś z kurczaka, por, jajka i ogórki konserwowe.
Mieszanka wyszła oryginalna i smaczna. Nie musiałam wysłuchiwać, że moja kuchnia jest nudna jak kuchnia babci:) Ogólnie jestem dużą miłośniczką wszelakich sałatek majonezowych, bo nie dość że są smaczne, to dają wielkie możliwości do popisu.
Składniki:
soja- 150 g( waga przed gotowanie),
buraki ugotowane- 2 szt,
pierś z kurczaka ugotowana- 1 szt,
por jasne części- 1 szt,
jaja na twardo- 3 szt,
ogórki konserwowe- 6 szt,
majonez kielecki- 3 łyżki,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku.
Przygotowanie:
Soję należy moczyć przed gotowaniem około 8-12 godzin a potem gotować około godziny. Buraki zetrzeć na tarce, jajka posiekać. Pokroić drobno pierś z kurczaka ogórki a także umytego i odpowiednio obranego z liści pora. Wymieszać razem ugotowaną soję i pozostałe składniki. Dodać majonez- najlepiej kielecki albo domowej roboty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Po doprawieniu jeszcze raz przemieszać sałatkę i odstawić do lodówki na godzinę lub dwie aby składniki nabrały właściwego smaku.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/04/salatka-majonezowa-na-winie