Wykonanie
Elastyczne ciasto.Wałkowanie.
Mąka w całej kuchni.Lepienie mnie.Zaczarowuje.Pierogi z
zieloną soczewicąciasto :3 szklanki
mąkiszklanka gorącej
wodypół łyżeczki
soli2 łyżki roztopionego
masłafarsz :szklanka
zielonej soczewicyłyżka
oleju2
cebule2 ząbki
czosnkukawałek
imbirułyżeczka suszonej
kolendryłyżeczka
ostrej paprykisól,
pieprzdodatkowo:
masłoprażona cebulkakoperekPrzygotowanie zacząć od ugotowania w osolonej wodzie
soczewicy.
Soczewicę zalać
wodą i gotować według instrukcji, u mnie 15 minut.Na łyżce
oleju usmażyć pokrojone drobno
cebule, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany
imbir, mieszać razem aż
cebula będzie szklista.Doprawić
solą,
pieprzem,
kolendrą i
paprykę.Zdjąć z kuchenki, dodać odcedzoną z
wody soczewicę i ostudzić.Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym
mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.Gotować w osolonej wodzie około 4 minut.Podawać z roztopionym
masełkiem,
prażoną cebulką i
koperkiem.
W swoim przepisie wykorzystałam
soczewicę zieloną marki Lestello z firmy Makro K&K, która oferuje m.in. produkty niżej widoczne na zdjęciach. Produkty są zdecydowanie wysokiej jakości.