ßßß Cookit - przepis na Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Elastyczne ciasto.
Wałkowanie.
Mąka w całej kuchni.
Lepienie mnie.
Zaczarowuje.
Pierogi z zieloną soczewicą
ciasto :
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz :
szklanka zielonej soczewicy
łyżka oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
dodatkowo:
masło
prażona cebulka
koperek
Przygotowanie zacząć od ugotowania w osolonej wodzie soczewicy.
Soczewicę zalać wodą i gotować według instrukcji, u mnie 15 minut.
Na łyżce oleju usmażyć pokrojone drobno cebule, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir, mieszać razem aż cebula będzie szklista.
Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i paprykę.
Zdjąć z kuchenki, dodać odcedzoną z wody soczewicę i ostudzić.
Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonej wodzie około 4 minut.
Podawać z roztopionym masełkiem, prażoną cebulką i koperkiem.
W swoim przepisie wykorzystałam soczewicę zieloną marki Lestello z firmy Makro K&K, która oferuje m.in. produkty niżej widoczne na zdjęciach. Produkty są zdecydowanie wysokiej jakości.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/02/pierogi-z-soczewica.html