Wykonanie
Rollsy to pyszna przekąska wykonana na bazie tortilli. Podobne roladki pojawiły się już kiedyś na blogu (przepis tutaj). Tym razem mam dla Was wersję mocniej
serową, zapiekaną w piekarniku. Poniższe rollsy doskonale sprawdzą się na imprezę, ale można je także zabrać na drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadzienie możecie wzbogacić dodatkowo o
mięso z kurczaka,
szpinak, czy
ser pleśniowy, a
sos musztardowy możecie zastąpić
pomidorowym lub
czosnkowym. Inspiracją do powstania tego przepisu była popularna przekąska serwowana w Pizza Hut, choć nieskromnie przyznam, że domowa wersja smakuje znacznie lepiej.
Składniki:8 plastrów tortilli8 plastrów
szynki (o jak największej średnicy)120 g tartego
sera np. gouda,
cheddar, ementaler50 g tartej
mozzarelli½ puszki
kukurydzysuszony
rozmarynsos musztardowy:3 łyżki stołowe
jogurtu greckiego1 i ½ łyżki stołowej ostrej
musztardy1 łyżka stołowa
majonezusól,
pieprzPrzygotowanie:W małej miseczce łączymy
jogurt,
musztardę oraz
majonez. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.Każdy placek tortilli smarujemy sosem, a następnie układamy na nim plaster
szynki. Całość posypujemy dwoma rodzajami
sera,
kukurydzą oraz
rozmarynem. Tortillę ciasno zwijamy w rulon, zakładając najpierw do środka brzegi, wówczas nadzienie nie wypłynie.Po zrolowaniu tortille układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do momentu aż roladki ładnie się przyrumienią. Potrwa to około 8-10 minut. Po upieczeniu każdą roladkę kroimy na trzycentymentrowe kawałki.Gotowe rollsy podajemy na ciepło, najlepiej nabite na wykałaczki, aby wygodniej było po nie sięgać. Pozostały
sos musztardowy serwujemy jako dip do zamaczania rollsów.Smacznego!