Wykonanie
Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na
chleb na
kwasie z
ogórków kiszonych. Od tamtej
pory robię go bardzo często, uwielbiam ten smak! Wprowadziłam kilka praktycznych zmian, dzięki
czemu chleb jeszcze bardziej odpowiada moim potrzebom. Przy okazji mam dla Was bardzo krótki filmik, który na pewno ułatwi Wam pieczenie ;)
Chleb ma smak zbliżony do
chleba na zwykłym zakwasie. Zazwyczaj nikt nie zauważa posmaku
ogórków kiszonych, chociaż ja go lekko wyczuwam (i uwielbiam w tym
chlebie!). Koniecznie spróbujcie :)
Potrzebujemy:1,5 szklanki
mąki pszennej chlebowej pełnoziarnistej1 szklankę
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży1 szklankę kwasu z
ogórków kiszonych1 łyżeczkę
cukru1/4 szklanki ciepłego
mleka ( nie gorącego)1 płaską łyżeczkę
soli1 łyżkę
mąki pszennejbiałko jajka do posmarowania,
słonecznik do posypania z wierzchu
Drożdże wkładamy do miski, kruszymy. Zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 1 łyżkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie dodajemy resztę składników - obydwie
mąki, sok z
ogórków oraz łyżeczkę
soli. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Zazwyczaj trwa to 3-5 minut. Jeśli zbytnio się klei możemy dodać odrobinę
mąki pszennej.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem i podsypujemy
mąką. Wkładamy do środka wyrobione ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni.
Chleb z wierzchu smarujemy
białkiem jaja, posypujemy
słonecznikiem. Pieczemy w 210 stopniach przez 35 minut.Smacznego!