ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ten chleb jest po prostu rewelacyjny. Robiłam go dwa razy (w ciągu dwóch dni :) i zdecydowanie jestem jego fanką. Za pierwszym razem trochę improwizowałam, połączyłam kilka przepisów. Chleb nie był zbyt pulchny więc wprowadziłam zmiany i wyszedł fantastyczny. Mięciutki, z lekkim kwaskowym posmakiem jak chleb na prawdziwym zakwasie i fajną chrupiącą skórką. M. nie wyczuł smaku ogórków, chociaż dla mnie trochę się przebijał, ale zdecydowanie nadaje to uroku, a nie przeszkadza.
Chleb zrobiłam przed wyjściem do pracy, dobrze, że coś mnie tknęło i cyknęłam mu zdjęcia jak był jeszcze gorący...po powrocie z pracy czekały na mnie już tylko dwie kromeczki :( Wszystko zjedli! :)
Potrzebujemy:
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej pełnoziarnistej
1 szklankę mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 szklankę kwasu z ogórków kiszonych
1 łyżeczkę cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 płaską łyżeczkę soli
1 łyżkę mąki pszennej
W misce łączymy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki pszennej i ciepłe mleko (nie gorące!). Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
:Po tym czasie dodajemy resztę składników - obydwie mąki, sok z ogórków oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne.
Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Chleb z wierzchu smarujemy wodą i pieczemy w 210 stopniach przez 35 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/10/wspaniay-chleb-na-kwasie-z-ogorkow.html