Wykonanie
Ten
chleb jest po prostu rewelacyjny. Robiłam go dwa
razy (w ciągu dwóch dni :) i zdecydowanie jestem jego fanką. Za pierwszym razem trochę improwizowałam, połączyłam kilka przepisów.
Chleb nie był zbyt pulchny więc wprowadziłam zmiany i wyszedł fantastyczny. Mięciutki, z lekkim kwaskowym posmakiem jak
chleb na prawdziwym zakwasie i fajną chrupiącą skórką. M. nie wyczuł smaku
ogórków, chociaż dla mnie trochę się przebijał, ale zdecydowanie nadaje to uroku, a nie przeszkadza.
Chleb zrobiłam przed wyjściem do pracy, dobrze, że coś mnie tknęło i cyknęłam mu zdjęcia jak był jeszcze gorący...po powrocie z pracy czekały na mnie już tylko dwie kromeczki :( Wszystko zjedli! :)
Potrzebujemy:1,5 szklanki
mąki pszennej chlebowej pełnoziarnistej1 szklankę
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży1 szklankę kwasu z
ogórków kiszonych1 łyżeczkę
cukru1/4 szklanki ciepłego
mleka1 płaską łyżeczkę
soli1 łyżkę
mąki pszennejW misce łączymy
drożdże,
cukier, 1 łyżkę
mąki pszennej i ciepłe
mleko (nie gorące!). Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.:Po tym czasie dodajemy resztę składników - obydwie
mąki, sok z
ogórków oraz łyżeczkę
soli. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne.Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni.
Chleb z wierzchu smarujemy
wodą i pieczemy w 210 stopniach przez 35 minut.Smacznego!