Wykonanie
Lubicie kiszoną kapustę? Ja uwielbiam, ale taką domową... kiszoną przez mojego tatę :) Zawsze dostaję od niego już przygotowaną w słoiczkach :) Zdradzę Wam sekret, że sama jej jeszcze nie robiłam ale myślę że to tylko kwestia czasu. Dzisiaj bowiem tata podzielił się ze mną przepisem, a ja dzielę się nim z
Wami i polecam Wam go baaardzo :)Składniki:10 kg
kapusty (najlepiej kamienna głowa)80 dkg
marchwi startej na grubej tarce20 dkg
soli (najlepiej szarej)1,0 dkg nasion
kminku1,0 dkg nasion
kopru5-6 średniej wielkości
liści laurowych (pokroić na 2-3 kawałki)Poszatkowaną
kapustę wsypać do dużej miski lub wanny. Wierzch
kapusty dokładnie zasypać
solą, dodać
marchew, pozostałe
przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 minut.Po tym czasie
kapustę układać w słojach małymi porcjami dobrze ją przy tym ubijając. Układaćdo wysokości szyjki słoja (ponad powierzchnią
kapusty zostawić ok 1-1,5 cm wyciśniętego a niej soku). Zakręcać.
Kapusta jest gotowa po ok. 3 tygodniach.Smacznego :)