Wykonanie
Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową
kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas.
Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że
kapusty robiło się całe
beczki.
Kapustę możemy zrobić z marchwią i
kminkiem albo całkowicie z samej
kapusty. Ja lubię wersję z
kminkiem i marchwią.
SKŁADNIKI:- główka
kapust y świeżej-
marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)-
kminek (dałam łyżkę
kminku na 1,2 kg
kapusty, zbyt duża ilość powoduję, że
kapusta jest gorzka)-
sól do
przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg
kapusty 20 dag
soli = na 1 kg
kapusty 2 dag
soli)- czysty duży słoikSPOSÓB WYKONANIA:-
kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile
soli przygotować do kiszenia-
kapustę szatkuję na tarce (tarka do
kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram
marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach-
kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję
solą kamienną- i tak na zmianę aż całą
kapustę zszatkuje mieszam luźno rękoma wsypuję
kminek oraz
marchew- wkładam ją do słoika PAMIĘTAJĄC ABY NIE
MIEĆ NA SOBIE ŻADNYCH METALI I UCISKAMY
KAPUSTĘ DREWNIANĄ ŁYŻKĄ ABY NIE WDAŁA SIĘ ŻADNA REAKCJA- tak przygotowany słoik nakrywam przykrywka (nie zakręcam) odstawiam do procesu skiszenia po 3 - 4 dniach jest już dobra jeśli chcemy aby nadal była bardziej skwaszona zostawiamy na kolejne dni pamiętając o przyciśnięciu jej (w ten sposób nie dostanie się powietrze przez co
kapusta nam nie zgniję) po tym czasie
kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki- po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej
kapusty