ßßß
5 kg. (poszatkowanej) kapusty białej125 g. soliPrzyprawy: koper (suchy taki jaki dajemy do kiszenia ogórków lub nasiona kopru), liść laurowy, czosnek, kminek.
Wykonanie:
Z kapusty usunąć wierzchnie liście.Poszatkować kapustę i wyłożyć do dużej miski lub garnka.Odważyć podaną ilość soli i posypać kapustę.Wymieszać i utłuc tłuczkiem.Odstawić co najmniej na godzinę.Na dno czystych słoików wsypać ziarna kopru, liść laurowy, kminek.Kiedy kapusta puści sok odcisnąć ją i wkładać do słoika.W połowie nakładania włożyć czosnek i nadal zapełniać kapustą słoik.Ubijać tłuczkiem i dociskać palcami wierzch.Zebrany sok wylać.Zakręcić słoik i trzymać w cieple 5 dni.Jeśli zbierze się sok odlać.Zakręcone słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Ciekawostka: Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą c horoby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność.