ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

nazwa

Wykonanie

O właściwościach zdrowotnych kapusty kiszonej nie będę się rozpisywała. Każdy wie, że to samo zdrowie. Najsmaczniejsza jest wtedy kiedy sami ją przygotujemy. Warto poświęcić nieco czasu i energii by zimą cieszyć się z efektów kiedy na rynku ograniczona jest ilość świeżych warzyw i owoców.
Składniki:
5 kg. (poszatkowanej) kapusty białej
125 g. soli
Przyprawy: koper (suchy taki jaki dajemy do kiszenia ogórków lub nasiona kopru), liść laurowy, czosnek, kminek.
Wykonanie:
Z kapusty usunąć wierzchnie liście.
Poszatkować kapustę i wyłożyć do dużej miski lub garnka.
Odważyć podaną ilość soli i posypać kapustę.
Wymieszać i utłuc tłuczkiem.
Odstawić co najmniej na godzinę.
Na dno czystych słoików wsypać ziarna kopru, liść laurowy, kminek.
Kiedy kapusta puści sok odcisnąć ją i wkładać do słoika.
W połowie nakładania włożyć czosnek i nadal zapełniać kapustą słoik.
Ubijać tłuczkiem i dociskać palcami wierzch.
Zebrany sok wylać.
Zakręcić słoik i trzymać w cieple 5 dni.
Jeśli zbierze się sok odlać.
Zakręcone słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Ciekawostka: Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą c horoby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/kapusta-kiszona