Wykonanie
O właściwościach zdrowotnych
kapusty kiszonej nie
będę się rozpisywała. Każdy wie, że to samo zdrowie. Najsmaczniejsza jest wtedy kiedy sami ją przygotujemy. Warto poświęcić nieco czasu i energii by zimą cieszyć się z efektów kiedy na rynku ograniczona jest ilość świeżych
warzyw i owoców.Składniki:
5 kg. (poszatkowanej)
kapusty białej125 g.
soliPrzyprawy:
koper (suchy taki jaki dajemy do
kiszenia ogórków lub nasiona
kopru),
liść laurowy,
czosnek,
kminek.
Wykonanie:
Z
kapusty usunąć wierzchnie liście.Poszatkować
kapustę i wyłożyć do dużej miski lub garnka.Odważyć podaną ilość
soli i posypać
kapustę.Wymieszać i utłuc tłuczkiem.Odstawić co najmniej na godzinę.Na dno czystych słoików wsypać ziarna
kopru,
liść laurowy,
kminek.Kiedy
kapusta puści sok odcisnąć ją i wkładać do słoika.W połowie nakładania włożyć
czosnek i nadal zapełniać
kapustą słoik.Ubijać tłuczkiem i dociskać palcami wierzch.Zebrany sok wylać.Zakręcić słoik i trzymać w cieple 5 dni.Jeśli zbierze się sok odlać.Zakręcone słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Ciekawostka: Starożytni rzymscy lekarze leczyli
kapustą c horoby płuc, stawów, wątroby, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, a także bezsenność.