Wykonanie
Domowa, pyszna i zdrowa
kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek.
Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej
kapusty w domu.
składniki na około 2 kg
kiszonej kapustyduża główka
kapusty (około 2 kg)2
marchewki4 łyżeczki
soli ( nie jodowanej )1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
ziela angielskiego5
liści laurowychprzepis
Kapustę obieramy z grubych i zniszczonych liści, myjemy i osuszamy a następnie szatkujemy razem z głąbem mechanicznie lub ręcznie. Poszatkowaną
kapustę przekładamy do dużego naczynia.Obraną i umytą
marchew również rozdrabniamy i wrzucamy do poszatkowanej
kapusty.Wszystko posypujemy
solą, dodajemy
kminek,
ziele angielskie oraz połamane
liście laurowe.
Kapustę z
marchewką i
przyprawami dokładnie mieszamy.W glinianym garnku układamy warstwami
kapustę i po każdej warstwie ugniatamy ja np.drewnianą pałką. Po wypłynięciu soku, wrzucamy kolejną porcję
kapusty, ubijamy ją pałką i tak na przemian do wyczerpania się składników.
Kapusta musi być tak ugnieciona aby na wierzchu wytworzył się sok.Całość przykrywamy miską lub talerzem i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem napełnionym
wodą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 dni w temperaturze pokojowej.Po tym czasie
kapustę przebijamy nożem aby wydobył się z niej nadmiar gazów, możemy ją również pomieszać.
Kapustę ponownie ubijamy pałką, przykrywamy miską i obciążamy słoikiem z
wodą.Po 3 dniach
kapusta jest gotowa do spożycia, można ją również przełożyć do słoików i zapasteryzować.