ßßß Cookit - przepis na dietetyczny kapuśniak

dietetyczny kapuśniak

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pomysł na obiad - bardzo dietetyczny kapuśniak. Bardzo lubię kapustę kiszoną, a dla tych, którzy niekoniecznie bądź mają wątpliwości, poniżej świetny artykuł opisujący jej niesamowite własciwości:
kapusta kiszona na zdrowie
Składniki na dietetyczny kapuśniak:
kapusta kiszona
marchewka (można użyć wszystkich składników powszechnej włoszczyzny)
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
kminek, majeranek
sól - jeśli potrzeba
Przygotowanie:
zaczynamy od pokrojenia w piórka cebuli, którą wrzucamy do garnka z kroplą oliwy, dusimy i po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, mieszamy
wyciskamy sok z kapusty - który można spokojnie wypić (niektórzy płuczą kapustę przed gotowaniem, bądź w trakcie gotowania zmieniają wodę, ja nie - ponieważ w kapuśniaku właśnie najbardziej lubię kwaśny smak) i dokładamy kapustę do garnka
podlewamy wodą, tak by przykryć całość (zamiast wody, można oczywiście dodać bulionu, bądź kostki) i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy
zostawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem
gotujemy do czasu, aż marchewka i kapusta będą w miarę miękkie, nie lubię rozgotowanych, muszę czuć jak gryzę - jeśli rozumiecie co mam na myśli
przyprawiamy kminkiem oraz solą - jeśli jest taka potrzeba, moja kapusta była wystarczająco słona i nie musiałam dosalać
podajemy :)
Mój kapuśniak wyszedł bardzo gęsty, po zjedzeniu dwóch porcji dolałam nieco wody i przyprawiłam jeszcze raz. Widać to na poniższym zdjęciu, zupa jeszcze w garnku:
Kapuśniak bardzo dobrze smakuje też na drugi dzień po gotowaniu, jeśli nie przeszkadza Wam jedzenie dwa dni tego samego, polecam zrobić więcej.
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2014/04/dietetyczny-kapusniak.html