Wykonanie
Ostatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na
truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić
owoce.
Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo mus, dodałam jeszcze warstwę musu z
białej czekolady. Zrezygnowałam z
czekoladowych dekoracji (nie lubię temperować
czekolady w domu, brakuje mi odpowiedniego sprzętu), zamiast tego postawiłam na
owoce, listki
mięty i
melisy oraz
beziki, które pasują chyba wszędzie. Wyszło mi prawdziwe cudo - muszę nieskromnie przyznać, że bardzo jestem z tego ciacha zadowolona. Popracować muszę jeszcze nad oblewaniem brzegów, ale poza tym - bajka. I wcale nie jest taki trudny, jak mógłby się wydawać. Owszem, jest tu sporo warstw, ale jednocześnie nie ma nic bardzo wymyślnego. No, może poza polewą, która pięknie błyszczy i w ogóle wygląda niemal jak lustro. Koniecznie muszę jeszcze ten patent wykorzystać, również z innymi
owocami. U siebie dodałam nieco barwnika, żeby kolor był bardziej intensywny - ten wybór pozostawiam Wam.Tort wygląda zachwycająco, a co ze smakiem? Jest słodki i delikatny, leciutki niczym chmurka. Wszystkie warstwy świetnie się uzupełniają, a chałwowa chrupka zdecydowanie dodaje charakteru. Jeśli szukacie
tortu na letnie urodziny - oto on, ideał . Polecam Wam ogromnie!Dzisiaj u Ani, Lejdi, Mirabelki, Mopsika i Panny Malwinny również możecie obejrzeć słodkości z
truskawkami, zajrzyjcie do nich koniecznie!
Składniki:(na tortwonicę o średnicy 20 cm)
biszkopt:2
jajka75 g
cukru45 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanejchrupka chałwowa:60 g
mąki pszennej60 g zimnego
masła30 g jasnego
cukru muscovado60 g
chałwyponcz :2 łyżki
wody2 łyżki
soku z cytrynymus z
białą czekoladą:350 ml
śmietany kremówki (38%)125 g
białej czekolady2 listki
żelatynymus
truskawkowy:250 g
truskawek250 ml
śmietany kremówki (38%)3 listki
żelatyny40 g
cukrubłyszcząca polewa truskawkowa:110 g
cukru75 g glukozy75 g
śmietany kremówki (38%)75 g
truskawek110 g
białej czekolady12 g
żelatyny w proszku35 ml zimnej
wodyodrobina
czerwonego barwnika spożywczego z żeludodatkowo:
truskawkibezikilistki
melisy cytrynowejlistki
mięty czekoladowejBiszkopt:
Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać
cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić
żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane
mąki, miksując na najniższych obrotach miksera.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Chrupka chałwowa:
Mąkę wymieszać z
cukrem, dodać
masło, posiekać. Na końcu dodać
chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka).Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm, ułożyć na papierze do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić.Z wystudzonej chrupki wyciąć koło o średnicy 20 cm (ciasto podczas pieczenia rozlewa się na boki).Mus z
białej czekolady:100 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać
czekoladę i namoczyć
żelatynę w zimnej wodzie.Kremówkę zdjąć z palnika, dodać odciśniętą
żelatynę, wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać kremówką
czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną masą
czekoladową.Na paterze ułożyć
biszkopt, nasączyć
sokiem z cytryny wymieszanym z
wodą. Zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki do stężenia.Przygotować mus
truskawkowy:
Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Połowę musu
truskawkowego podgrzać z
cukrem, aż się rozpuści. Zdjąć z palnika, dodać
żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać pozostały mus, połączyć. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie wystudzoną masą
truskawkową.Na mus z
białej czekolady położyć chrupkę, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć mus
truskawkowy, dokładnie wyrównać powierzchnię.Schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce.
Żelatynę zalać zimną
wodą,
czekoladę drobno posiekać.
Cukier, glukozę, kremówkę i zmiksowane na gładki mus
truskawki podgrzać, aż
cukier się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu
czekolady, więc powinien być nieco intensywniejszy od oczekiwanego). Zdjąć z palnika, dodać
żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać mieszaniną
czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C.Brzegi formy oddzielić od ciasta
ostrym noże, zdjąć obręcz tortownicy.Tort polać ostudzoną polewą (28 st. C.), udekorować
truskawkami, bezikami i
ziołami. Schłodzić w lodówce, aby polewa zastygła.Smacznego!I jeszcze nieskromnie się pochwalę, że mój dzisiejszy egzamin zaliczyłam na dziesiątkę (duńska skala jest trochę
dziwna: -3, 00, 02, 4, 7, 10 i 12). Z dwunastki cieszyłabym się jeszcze bardziej, ale dziesiątka, muszę przyznać, w zupełności mnie zadowala. Odetchnęłam z wielką ulgą i ogromnie się cieszę, że już jestem po .Co teraz? Kilka dni leniuchowania i odstresowania, a później intensywne szukanie praktyk. Trzymajcie kciuki, proszę.