Wykonanie
Składniki:
Biszkopt:4
jajka210g
cukru pudru66g
mąki ziemniaczanej66g
mąki pszennejPrzełożenie:300ml
śmietanki kremówki250g
sera Ricottapół szklanki
cukru pudru150g mrożonych
truskawek zmiksowanychNasączenie:pół szklanki
wody wymieszanej z pół łyżeczki
cukru i odrobiną
soku z cytrynyMasa cukrowa : 500g czerwonej masy cukrowej200g biłaej masy cukrowej200g miękkiego
masła2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od
białek.
Żółtka utrzeć na puch z połową
cukru pudru.
Białka ubić na sztywno z drugą połową
cukru pudru.
Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych
żółtek stopniowo dodawać
białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w
trzech partiach przesiane
mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka".
Biszkopt ostudzić.Krem:
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem, do ubitej
smietanki dodać stopniowo
ser ricotta, wymieszać, dodać zmiksowane
truskawki, wymieszać.Przełożenie:Ostudzony
biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.Dekoracja masą
cukrową:
Masło utrzeć z 2 łyżkami
cukru pudru na puch. Cały
biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę
tortu.Zaczynając od góry delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.Z białej masy wykonać wstążkę i kokardkę.Smacznego :)