Wykonanie
Idealny na rocznicę, imieniny chrzciny, dla dzieci i dorosłych :)
Składniki:
Biszkopt:4
jajka210g
cukru pudru66g
mąki ziemniaczanej66g
mąki pszennejMasa:300ml
śmietanki kremówki250g
sera Ricottapół szklanki
cukru pudrupuszka
brzoskwiń w syropieNasączeniepół szklanki
wody wymieszanej z pół łyżeczki
cukru i odrobiną
soku z cytrynyMasa cukrowa :500g na obłożenie
tortu + ok 300g na dekoracje.Tortownica o średnicy 20cmPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę ( spód) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od
białek.
Żółtka utrzeć na puch z połową
cukru pudru.
Białka ubić na sztywno z drugą połową
cukru pudru.
Mąki wymieszać i przesiać. Do utartych
żółtek stopniowo dodawać
białka i delikatnie mieszać do połączenia. Nastepnie dodać w
trzech partiach przesiane
mąki. Dokładnie, ale delikatnie aby piana nie opadła połączyć składniki.Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec przez około 40 minut, do "suchego patyczka".
Biszkopt ostudzić.Krem:
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem, do ubitej
smietanki dodać stopniowo
ser ricotta, wymieszać.Przełożenie:Ostudzony
biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Dolny blat położyć na paterze, nasączyć przygotowanym wcześniej ponczem, wyłożyć połowę masy
śmietanowo-serowej. Na masę ułożyć połowę
brzoskwiń. Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć ponczem, wyłozyć resztę kremu
śmietanowo-
serowego i ułożyć resztę
brzoskwiń.przykryć ostatnim blatem, który należy również nasączyć resztą ponczu.Dekoracja masą
cukrową:
Masło utrzeć z 2 łyżkami
cukru pudru na puch. Cały
biszkopt ( góra i boki) obłożyć kremem maślanym. Zapobiegnie to rozpuszczeniu się masy cukrowej.Masę rozwałkować na pożądaną wielkość i grubość. Nawinąć na wałek i położyć na górę
tortu.Zaczynając od góry delikatnie dociskać masę od góry do dołu tak aż pokryje cały tort.Z pozostałej masy wykonać dekorację wedle uznania :)Życzę smacznego