ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z pistacjami i rodzynkami

Kasza jaglana z pistacjami i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Królowa kasz w wersji słodko-słonej. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam pieczone ziemniaki, ale spokojnie można się bez nich obejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :)
Składniki (4 porcje):
2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju
2 łyżki pestek dyni
200 g kaszy jaglanej
garść rodzynek
50 g posiekanych pistacji
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Do podania:
sok z cytryny
natka pietruszki
oliwa/olej
1. Kaszę jaglaną wypłucz 2-3 razy i ugotuj na sypko.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki pokrój na kilka części, następnie posmaruj olejem, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20-25 minut, aż zmiękną.
3. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę połącz z rodzynkami, pistacjami, pestkami dyni i ziemniakami. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
4. Przed podaniem posyp natką pietruszki, polej odrobiną oleju i skrop sokiem z cytryny.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
425 kcal
12 , 7 g
17 g
60 g
5 , 5 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
21 , 25 %
25 , 4 %
24 %
22 %
22 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/11/kasza-jaglana-z-pistacjami-i-rodzynkami.html