ßßß Cookit - przepis na Antrykot wołowy

Antrykot wołowy

nazwa

Wykonanie

Dziś kawał mięsa, które zapewne większym powodzeniem cieszy się u męskiej płci, ale myślę, że dobrze przyprawione i zrobione, zaspokoi także nie jedno damskie podniebienie.
Do mięsa dodałam płatki pomidora ze sklepu Tytka Smaku, o którym pisałam Wam we wcześniejszym przepisie. Dały one całości niesamowity aromat i smak.
Składniki:
– 2 plastry antrykotu wołowego
przyprawa myśliwska Tytka Smaku
– garść płatków pomidora Tytka Smaku
– łyżeczka musztardy
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta papryki czerwonej ostrej
– kilka pieczarek ( opcjonalnie )
– 1 duża cebula
sól, pieprz
– łyżka śmietany 18%
Przygotowanie:
* Robimy marynatę z oliwy, musztardy, papryki, soli, pieprzu i przyprawy myśliwskiej ( łączymy ze sobą wszystko razem w miseczce ).
* Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
* Po godzinie obsmażamy na patelni, z obu stron, na dość mocnym ogniu, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki.
Gdy całość fajnie nam się przysmaży, podlewamy wodą ( około pół szklanki ), wrzucamy garść płatków pomidorów, mieszamy i zmniejszamy ogień, by sobie ” pyrkało „.
* Co jakiś czas obracamy mięso i uzupełniamy wodą, która szybko paruje, a sos przy tym ładnie się zagęszcza/karmelizuje.
* Takie duszenie antrykotu trwało u mnie, mniej więcej około 1,5h, ale myślę, że wszystko zależy od grubości mięsa.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/antrykot-wolowy