Wykonanie
Dziś kawał
mięsa, które zapewne większym powodzeniem cieszy się u męskiej płci, ale myślę, że dobrze przyprawione i zrobione, zaspokoi także nie jedno damskie podniebienie.Do
mięsa dodałam
płatki pomidora ze sklepu Tytka Smaku, o którym
pisałam Wam we wcześniejszym przepisie. Dały one całości niesamowity aromat i smak.Składniki:– 2 plastry
antrykotu wołowego–
przyprawa myśliwska Tytka Smaku– garść
płatków pomidora Tytka Smaku– łyżeczka
musztardy– 3 łyżki
oliwy z oliwek– szczypta
papryki czerwonej ostrej– kilka
pieczarek ( opcjonalnie )– 1 duża
cebula–
sól,
pieprz– łyżka
śmietany 18%Przygotowanie:* Robimy marynatę z
oliwy,
musztardy,
papryki,
soli,
pieprzu i
przyprawy myśliwskiej ( łączymy ze sobą wszystko razem w miseczce ).*
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.* Po godzinie obsmażamy na patelni, z obu stron, na dość mocnym ogniu, dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę i
pieczarki pokrojone w plasterki.Gdy całość fajnie nam się przysmaży, podlewamy
wodą ( około pół szklanki ), wrzucamy garść
płatków pomidorów, mieszamy i zmniejszamy ogień, by sobie ” pyrkało „.* Co jakiś czas obracamy
mięso i uzupełniamy
wodą, która szybko paruje, a sos przy tym ładnie się zagęszcza/karmelizuje.* Takie duszenie
antrykotu trwało u mnie, mniej więcej około 1,5h, ale myślę, że wszystko zależy od grubości
mięsa.
Kategorie: