Wykonanie
Kto powiedział, że sernik musi być zawsze na słodko? Może być również w wersji wytrawnej. Przyznam się, że pomysł zrobienia go na słono chodził za mną od dłuższego czasu, ale jakoś zawsze nie było okazji. Ostatnio zostało mi trochę
sera, więc zabrałam się za gotowanie. Na pierwszy ogień poszło danie ze
szpinakiem. Efekt okazał się bardzo pozytywny, a w planach są już kolejne serniczki np. z dodatkiem
boczku.180 g
sera do serników120 g
śmietany2
jajka3 ząbki
czosnku1 łyżka
mąki ziemniaczanej200 g
szpinaku1 średnia
cebulasól,
pieprzSzpinak przyprawiony
solą i
pieprzem przesmażamy na patelni z drobno posiekaną
cebulą (tak, by odparować
wodę). Do miski wrzucamy
ser,
śmietanę,
jajka,
mąkę ziemniaczaną, drobno posiekane ząbki
czosnku,
sól i
pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 10-12 centymetrów. Na wierzchu równomiernie rozkładamy przesmażony
szpinak. Serniczki pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.