Wykonanie
Po
serii wyjazdów służbowych wreszcie miałam okazję trochę pogotować. Oczywiście najbardziej chodziły za mną różne potrawy z dodatkiem dyni, która jest jednym z moich ulubionych warzyw.polędwiczka wieprzowa200 ml
białego winapęczek
natki pietruszki2-3 małe
cebulesól,
pieprz,
estragon350 g miąższu pieczonej dyni1 gotowana
marchew1 mały, gotowany
seler1 duża łyżka
masłaPolędwiczkę kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w
mące i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę z oliwek. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę. Po około 2-3 minutach dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i
wino. Całość dusimy kilka minut. 5-6 minut przed końcem doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
estragonem. W
między czasie do garnka wrzucamy miąższ z pieczonej dyni,
selera oraz
marchew. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem po czym przy pomocy blendera przerabiamy na gładką masę. Purée gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu regularnie mieszając (tak by odparowało jak najwięcej
wody). Na sam koniec gotowania dodajemy
masło i dokładnie mieszamy.