Wykonanie
Śnieg powoli topnieje, słońce zagląda w okna, wreszcie czas brać się za wiosenne porządki. W tym roku zima kwietniowa pokrzyżowała mi ambitne
plany generalnego sprzątania. Okna i balkon nie wyglądają za specjalnie więc nie pozostaje nic innego jak rzucić się w wir pucowania, zamiatania, mycia i odkurzania. Do tego wszystkiego potrzeba dużo siły. Z pomocą przychodzi sprawdzona kuchnia polska. Oto mój sposób na
młodą kapustę .mała główka
włoskiej kapusty1000 ml
wody300 g
kiełbasy1
kalarepa2
cebulepęczek
koperkusól,
pieprz,
majeranek,
kmin rzymski
Kapustę myjemy i szatkujemy,
kalarepę kroimy w kostkę. Oba warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy litrem gorącej
wody. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
kiełbasę i
cebulę. Kiedy
kapusta jest już gotowa dodajemy do niej
kiełbasę i
cebulę, a następnie posiekany
koperek, przyprawiamy. Gotujemy przez 5-7 minut.