ßßß Cookit - przepis na Karkówka z pieczarkami i cebulą

Karkówka z pieczarkami i cebulą

nazwa

Wykonanie

Pyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa do przygotowania, nawet dla początkujących.
Składniki:
ok. 1 kg karkówki
0,50 kg pieczarek
3 średnie cebule
kminek mielony
pieprz naturalny mielony
majeranek
sól
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w plastry grubości 1 - 1,5 cm, przyprawić pieprzem, solą, majerankiem, kminkiem, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Obsmażyć lekko na patelni (ilość przypraw tak jak kto lubi, nie przesadzać tylko z ilością majeranku).
Pieczarki lekko obgotować i chwilę podsmażyć przyprawiając pieprzem i solą, cebulę pokrojoną w półplasterki tylko zeszklić.
Bardzo często karkówkę nacieram solą i przyprawami dzień wcześniej, a dopiero na drugi dzień dodaję czosnek i obsmażam. Oba sposoby dają ten sam efekt.
Do żaroodpornego naczynia lub brytfanki z pokrywką wkładać warstwami: karkówka, pieczarki, cebulka (jeśli nie chcemy, aby pieczarki były mocno przypieczone to jako ostatnią warstwę wykładamy karkówkę).
Wstawić do zimnego piekarnika na 45 minut i piec w temperaturze 190 C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 10 minut.
Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim karkówkę pod przykryciem jeszcze na 10 - 15 minut i dopiero po tym czasie podawać.
Podaję z ziemniaczkami z wody.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/karkowka-z-pieczarkami-i-cebula.html