Wykonanie
Pyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa do przygotowania, nawet dla początkujących.Składniki:ok. 1 kg
karkówki0,50 kg
pieczarek3 średnie
cebulekminek mielony
pieprz naturalny mielony
majeraneksól3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Karkówkę pokroić w plastry grubości 1 - 1,5 cm, przyprawić
pieprzem,
solą,
majerankiem,
kminkiem, natrzeć
czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Obsmażyć lekko na patelni (ilość przypraw tak jak kto lubi, nie przesadzać tylko z ilością
majeranku).
Pieczarki lekko obgotować i chwilę podsmażyć przyprawiając
pieprzem i
solą,
cebulę pokrojoną w półplasterki tylko zeszklić.Bardzo często
karkówkę nacieram
solą i
przyprawami dzień wcześniej, a dopiero na drugi dzień dodaję
czosnek i obsmażam. Oba sposoby dają ten sam efekt.Do żaroodpornego naczynia lub brytfanki z pokrywką wkładać warstwami:
karkówka,
pieczarki,
cebulka (jeśli nie chcemy, aby
pieczarki były mocno przypieczone to jako ostatnią warstwę wykładamy
karkówkę).Wstawić do zimnego piekarnika na 45 minut i piec w temperaturze 190 C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 10 minut.Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim
karkówkę pod przykryciem jeszcze na 10 - 15 minut i dopiero po tym czasie podawać.Podaję z ziemniaczkami z
wody.