Wykonanie
Za niecałe dwa tygodnie Andrzejki . Czas wróżb, ale przede wszystkim domówek. Na imprezy zaś najlepsze jest jedzenie kompaktowe. Koreczki,
ciasteczka, babeczki po prostu wszystko, co można jeść w biegu. W najbliższym czasie na Kuchniokracji pojawi się kilka andrzejkowych propozycji. Zaczynamy od faszerowanych
pieczarek .30 średniej wielkości
pieczarek10 plasterków
boczku1
cebula30-50 g startego,
żółtego serasól,
pieprz,
tymianekwykałaczki
Pieczarki myjemy, osuszamy i odcinamy od nich ogonki. Ogonki drobno siekamy.
Cebulę drobno siekamy i wraz z ogonkami wrzucamy na patelnię. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem po czym smażymy 5-6 minut. Farsz odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W międzyczasie kroimy na 3 części plastry
boczku (trzeba pamiętać o usunięciu skóry i chrząstek). Do farszu dodajemy
starty ser następnie dokładnie mieszamy.
Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą z nich nakładamy farsz (lekko ugniatając). Na wierz kładziemy kawałek
boczku i wbijamy wykałaczkę.
Pieczarki pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.