ßßß Cookit - przepis na Faszerowane pieczarki z boczkiem

Faszerowane pieczarki z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Za niecałe dwa tygodnie Andrzejki . Czas wróżb, ale przede wszystkim domówek. Na imprezy zaś najlepsze jest jedzenie kompaktowe. Koreczki, ciasteczka, babeczki po prostu wszystko, co można jeść w biegu. W najbliższym czasie na Kuchniokracji pojawi się kilka andrzejkowych propozycji. Zaczynamy od faszerowanych pieczarek .
30 średniej wielkości pieczarek
10 plasterków boczku
1 cebula
30-50 g startego, żółtego sera
sól, pieprz, tymianek
wykałaczki
Pieczarki myjemy, osuszamy i odcinamy od nich ogonki. Ogonki drobno siekamy. Cebulę drobno siekamy i wraz z ogonkami wrzucamy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem po czym smażymy 5-6 minut. Farsz odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W międzyczasie kroimy na 3 części plastry boczku (trzeba pamiętać o usunięciu skóry i chrząstek). Do farszu dodajemy starty ser następnie dokładnie mieszamy. Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą z nich nakładamy farsz (lekko ugniatając). Na wierz kładziemy kawałek boczku i wbijamy wykałaczkę. Pieczarki pieczemy 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/faszerowane-pieczarki-z-boczkiem