Wykonanie
Bardzo lubimy pizzę w każdym wydaniu. Dziś carbonara dla miłośników delikatnych,
śmietanowych sosów.
Potrzebujesz:ciasto do pizzy2 większe plastry
boczku3-4
pieczarki100 g
śmietany100 g
żółtego serakawałek
mozzarellisól,
pieprz1
cebulaPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ja rozgrzewam razem z kamieniem do pieczenia pizzy. Jeśli nie masz kamienia ułóż pizzę tuż nad dolnym poziomem piekarnika
Cebulkę kroimy w półplasterki i dusimy na patelni do miękkości.Na desce obsypanej
mąką formujemy ciasto do pizzy. Brzegi posypujemy
żółtym serem i zawijamy do środka. Na środek wykładamy sos przygotowany z
sera i
śmietany i doprawiony
solą i
pieprzem. Dodajemy pokrojony w małe kawałki
boczek,
pieczarki pokrojone w półplasterki i podduszoną do miękkości
cebulkę.Na wierzch układamy małe kawałeczki
mozzarelli.Gdy piekanik się nagrzeje wyjmujemy z niego blachę lub kamień i ostrożnie zsuwamy na nią pizzę.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.Smacznego!