Wykonanie
Kiedy na dworze brzydko i zimno, często myślimy o ciepłych krajach. Chyba nic tak się nie kojarzy z latem i ładną pogodą jak
cytrusy. Zapraszam zatem do spróbowania pachnących wakacjami cupcake’s o orzeźwiającym, świeżym smaku.Przepis na babeczki :300 g
mąki100 g
cukru130 g
masła250 ml
mleka1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
solisok z jednej
cytrynyszczypta
szafranuMasło ucieramy z
cukrem. Gdy jest puszyste, dodajemy
jajko,
mleko,
szafran i
sok cytrynowy. Na sam koniec wsypujemy
mąkę,
szafran oraz
proszek do pieczenia. Bardzo ważne jest, by wszystko szybko wymieszać, w przeciwnym razie
zrobi się zakalec. Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Bita śmietana100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%40 g
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoskórka starta z jednej
cytrynyDo naczynia wlewamy
śmietanę, ekstrakt
waniliowy oraz wsypujemy
cukier i
skórkę cytrynową. Całość ubijamy. Kiedy
bita śmietana jest gotowa, nakładamy ją przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego na ostudzone muffinki . Cupcakes możemy przyozdobić kolorową posypką albo kandyzowaną
skórką pomarańczową lub
cytrynową.