Wykonanie
poniedziałek, 12 Marzec 2012, autor: blue_megi, 15 Komentarzy »Żółciutka babka, o pięknym
waniliowo –
szafranowym aromacie. Delikatna i miękka.
Składniki:2,75 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
soli230 gram
masła1,5 szklanki
cukru4
jajka (o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego0,5 g nitek
szafranu (niecała łyżeczka)1 szklanka
mleka 3,2%Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Szafran rozcieramy łyżeczką i mieszamy z ciepłym
mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodajemy
cukier, miksujemy kilka minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym
jajku oraz ekstrakt
waniliowy. Wsypujemy połowę
mąki i wlewamy połowę
mleka.Dokładnie miksujemy i dodajemy drugą połowę
mąki i
mleka.Przekładamy masę do formy. Pieczemy 60-70 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy przez 15 minut w formie a następnie wyjmujemy na kratkę.*
Szafran to najcenniejsza
przyprawa świata, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego.
Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ze znamion 150 tysięcy kwiatów otrzymuje się tylko 1 kilogram
przyprawy.
Szafranu używa się do aromatyzowania i
barwienia potraw
mięsnych,
rybnych,
ryżu oraz ciast. Dodawany jest także do
likierów, nadając im niepowtarzalny smak.