ßßß Cookit - przepis na Babka z szafranem

Babka z szafranem

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 12 Marzec 2012, autor: blue_megi, 15 Komentarzy »
Żółciutka babka, o pięknym waniliowoszafranowym aromacie. Delikatna i miękka.
Składniki:
2,75 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
230 gram masła
1,5 szklanki cukru
4 jajka (o temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 g nitek szafranu (niecała łyżeczka)
1 szklanka mleka 3,2%
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Szafran rozcieramy łyżeczką i mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodajemy cukier, miksujemy kilka minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy. Wsypujemy połowę mąki i wlewamy połowę mleka.
Dokładnie miksujemy i dodajemy drugą połowę mąki i mleka.
Przekładamy masę do formy. Pieczemy 60-70 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy przez 15 minut w formie a następnie wyjmujemy na kratkę.
* Szafran to najcenniejsza przyprawa świata, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego. Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ze znamion 150 tysięcy kwiatów otrzymuje się tylko 1 kilogram przyprawy. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu oraz ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/babka-z-szafranem