Wykonanie
Mody kulinarne zmieniają się w różnym tempie. Jedne trwają tak krótko, że mało kto o nich słyszy, inne przewijają się przez stoły latami. Kilka lat temu, wraz z pojawieniem się kawiarni sieciowych zawitały do polski muffinki – babeczki z dodatkami (
orzechy,
daktyle, kawałki
czekolady,
owoce) pieczone w papilotkach. Dziś popularne są cupcakes czyli muffiny przybrane lukrem, kremem i innymi dodatkami. Ozdobne, kolorowe, pachnące są świetne na każdą okazję. Przygotowałam przepis na bazowe muffinki oraz przepis na
waniliową bitą śmietanę (tradycyjny
lukier do cupcakes na bazie
masła i
cukru pudru jest dla mnie trochę za ciężki).Przepis na muffinki :300 g
mąki100 g
cukru130 g
masła250 ml
mleka1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliMasło ucieramy z
cukrem. Gdy jest puszyste dodajemy
jajko oraz
mleko. Na sam koniec wsypujemy
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Bardzo ważne jest, by wszystko szybko wymieszać, w przeciwnym razie
zrobi się zakalec. Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.Waniliowa
bita śmietana100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%40 g
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoDo naczynia wlewamy
śmietanę, ekstrakt
waniliowy oraz wsypujemy
cukier. Całość ubijamy. Kiedy
bita śmietana jest gotowa, nakładamy ją przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego na ostudzone muffinki . Jeśli nie mamy żadnego z tych sprzętów możemy wykorzystać torebkę plastikową. Wystarczy obciąć róg. Na koniec ozdabiamy nasz cupcake’i wiórkami białej i
mlecznej czekolady.