ßßß Cookit - przepis na Babeczka, muffin, cupcake

Babeczka, muffin, cupcake

nazwa

Wykonanie

Mody kulinarne zmieniają się w różnym tempie. Jedne trwają tak krótko, że mało kto o nich słyszy, inne przewijają się przez stoły latami. Kilka lat temu, wraz z pojawieniem się kawiarni sieciowych zawitały do polski muffinki – babeczki z dodatkami (orzechy, daktyle, kawałki czekolady, owoce) pieczone w papilotkach. Dziś popularne są cupcakes czyli muffiny przybrane lukrem, kremem i innymi dodatkami. Ozdobne, kolorowe, pachnące są świetne na każdą okazję. Przygotowałam przepis na bazowe muffinki oraz przepis na waniliową bitą śmietanę (tradycyjny lukier do cupcakes na bazie masła i cukru pudru jest dla mnie trochę za ciężki).
Przepis na muffinki :
300 g mąki
100 g cukru
130 g masła
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Masło ucieramy z cukrem. Gdy jest puszyste dodajemy jajko oraz mleko. Na sam koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Bardzo ważne jest, by wszystko szybko wymieszać, w przeciwnym razie zrobi się zakalec. Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Waniliowa bita śmietana
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
40 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do naczynia wlewamy śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz wsypujemy cukier. Całość ubijamy. Kiedy bita śmietana jest gotowa, nakładamy ją przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego na ostudzone muffinki . Jeśli nie mamy żadnego z tych sprzętów możemy wykorzystać torebkę plastikową. Wystarczy obciąć róg. Na koniec ozdabiamy nasz cupcake’i wiórkami białej i mlecznej czekolady.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/babeczka-muffin-cupcake