Wykonanie
Mówi się, że na antypodach wszystko jest do góry nogami. Jest w tym ziarno prawdy, bo w Australii nawet burger wyglądają nieco inaczej. Aussie burger, bo o nim
mowa, to kanapka, której charakterystycznymi składnikami jest
burak i
jajko sadzone (najlepiej z płynnym
żółtkiem). Fast foody pojawiły się w Australii w latach trzydziestych XX wieku. Mieszkańcy Australii jednak bardzo szybko zaczęli tworzyć własne kombinacje smakowe odmienne od amerykańskich. W latach czterdziestych zaczęto dodawać do burgerów plastry
buraków gotowanych (lub
buraków lekko marynowanych w słodko-octowej zalewie). Współcześnie na odkrywców nowych smaków czeka ogromna ilość nietypowych kombinacji składników, a do popularniejszych burgerów należą: kanapka z
jajkiem,
serem i
bekonem oraz kanapka z
jajkiem, kotletem z
mielonego mięsa wołowego,
burakiem,
pomidorem,
sałatą oraz
ananasem (krążki). Świetnymi dodatkami do kanapek są też:
cebula (świeża lub przesmażona), piklowane
ogórki,
keczup,
majonez oraz
musztarda. Ze względu na to, że we współczesnej kuchni australijskiej łączą się wpływy europejskie, amerykańskie i azjatyckie to bardzo często wykorzystuje się do doprawiania
mięsa w burgerach azjatyckich przypraw i dodatków takich jak:
sos sojowy,
sos ostrygowy czy
sambal oelek . Aussie burger dobrze pasuje do australijskich win. Przepis przygotowany specjalnie dla Jacob’s Creek .500 g mielonej
wołowiny4
bułki4
jajka2
pomidory4 plasterki
sera cheddar1 średniej wielkości gotowany
burak30 ml
wina Jacob’s Creek Shiraz Grenache20-30 ml
sosu sojowego¼ łyżeczki
sambal oelek¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej½ -1 łyżeczka
rozmarynuliście
sałatymusztardamajonezMięso doprawiamy
winem,
sosem sojowym,
sambal oelek,
gałką muszkatołową i
rozmarynem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Z
mięsa formujemy 4 kotlety (kształt odpowiedni do kształtu
bułek) i smażymy na patelni do ulubionego stopnia wysmażenia. W międzyczasie myjemy i osuszamy
pomidory oraz
sałatę.
Pomidory i
buraka kroimy na plasterki. Kiedy kotlety są już gotowe, smażymy
jajka sadzone. Następnie składamy burgery. Spód
bułki smarujemy
musztardą lub
majonezem, nakładamy
sałatę, kotleta, plasterek
sera,
pomidora i
buraka oraz
jajo sadzone, możemy ponowie dodać
sałatę i sosy.