ßßß
Składnikiciasto:250 g mąki200 g masła75 g cukru pudru1/4 łyżeczki solicrème pâtissière:240 g cukru5 jaj30 g mąki0,5 l mleka1 laska waniliiowoce:100 g poziomek200 g borówki amerykańskiejCzas przygotowania: 60 minTarta – pyszne kruche ciasto, do tego słodki crème pâtissière przełamany kwaskowatym smakiem borówki amerykańskiej i poziomek . Niebo w gębie. Przyznam się od razu, że trochę mi zeszło ze zbieraniem owoców, bo takie dobre, że część wylądowała od razu w żołądku. Przez to tarta była minimalnie za długo w piekarniku. Ale i tak wyszła pysznie :)Jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, to korzystam cały czas z tego samego, wypróbowanego przepisu . Po w miarę sprawnym zarobieniu ciasta rozwałkowuję je przez folię spożywczą (wtedy nie lepi się do wałka), wykładam formę (moja ma około 29 cm). Na wierzch daję folię aluminiową i wysypuję ją ryżem, żeby ciasto nie urosło. Wkładam formę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach wyjmuję folię z ryżem i piekę ciasto jeszcze około 20 minut.Teraz czas na crème pâtissière. Mleko wlewam do garnka (na tyle dużego, żeby później można było dodać pozostałe składniki kremu), dodaję ziarenka wanilii – dzisiaj jak na złość w żadnym sklepie wanilii nie znalazłam, więc posiłkowałam się cukrem waniliowym, który dodałam do żółtek, ale to jednak nie to samo. Włączam palnik i czekam, aż mleko się zagotuje. W tym czasie do miski wbijam żółtka, dodaję cukier i ucieram mikserem. Dodaję mąkę i jeszcze chwilę miksuję. Jeśli mleko jest zagotowane, zdejmuję je na chwilę z kuchenki i przekładam utarte żółtka. Mieszam dokładnie i ponownie wstawiam garnek na kuchenkę, żeby odrobinę podgotować wszystkie składniki. Cały czas pamiętam o mieszaniu. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajcie powoli jeszcze odrobinę mąki, ale z wyczuciem, żeby krem się nie zbrylił.Tarta zdążyła odrobinę przestygnąć, więc mogę już przełożyć na nią crème pâtissière. Czekam chwilkę, żeby odrobinę zastygł i dekoruję tartę owocami.Nie lubię przesadnie słodkich potraw, nawet jeśli to ciasta. Dlatego do tarty z takim kremem zdecydowanie polecam kwaśne owoce. Smaki się bilansują i wychodzi pyszne ciasto. Smacznego!


Podobne przepisy
Sernik z borówką amerykańską i poziomkami
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami
Tarta z poziomkami i galaretką
Tarta z prażonymi jabłkami
Tarta-sernik