Wykonanie
Delikatna szarlotka o
waniliowo - maślanym smaku. Pycha! Pieczemy ją w formie do tarty (można też użyć tortownicy) a na górze układamy kratkę z kruchego ciasta. To dzięki kratce z nadzienia
jabłkowego odparuje spora ilość
wody i ciasto na spodzie nie będzie namoknięte. Bez wcześniejszego podpiekania kruchego
spodu. Najlepsza podana z
lodami waniliowymi. Jeśli lubicie
cynamon i nie wyobrażacie sobie bez niego szarlotki - oczywiście, możecie go dodać, do smaku :-).Ciasto kruche:300 g
mąki pszennej200 g
masła, zimnego100 g
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem
masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto uformuje kulę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Nadzienie
jabłkowe:1,2 kg
jabłek, jędrnych i twardychsok z 1
cytryny1/3 szklanki
cukru2 łyżki
wody20 g
masła2 łyżeczki pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii (można dodać więcej)2 łyżki
skrobi ziemniaczanejWycisnąć
sok z cytryny, przelać do większego naczynia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Kawałki
jabłek przekładać do naczynia z
sokiem z cytryny, wymieszać.Na patelnię wysypać
cukier, zalać
wodą, wymieszać. Podgrzewać (nie mieszając; można jedynie poruszać rękojeścią patelni) do momentu aż
cukier się skarmelizuje i nabierze koloru złotobursztynowego. Dodać
masło, wymieszać do połączenia.Do
sosu karmelowego wsypać pokrojone w ósemki
jabłka,
wanilię, smażyć przez chwilę, mieszając, aż część
jabłek zacznie się lekko rozpadać (większość powinna jednak pozostać w kawałkach).
Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach
wody, dodać do
jabłek, wymieszać, zdjąć z palnika. Wystudzić.Ponadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowaniaWykonanieFormę do tarty o średnicy 24 lub 25 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej (mniej więcej 60% i 40%). Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie
jabłkowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta również rozwałkować, nożem wyciąć paski i ułożyć w kratkę na tarcie, skleić z
ciastem wyłożonym na boki. Kratkę posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 - 50 minut. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).