ßßß Cookit - przepis na Waniliowa szarlotka

Waniliowa szarlotka

nazwa

Wykonanie

Delikatna szarlotka o waniliowo - maślanym smaku. Pycha! Pieczemy ją w formie do tarty (można też użyć tortownicy) a na górze układamy kratkę z kruchego ciasta. To dzięki kratce z nadzienia jabłkowego odparuje spora ilość wody i ciasto na spodzie nie będzie namoknięte. Bez wcześniejszego podpiekania kruchego spodu. Najlepsza podana z lodami waniliowymi. Jeśli lubicie cynamon i nie wyobrażacie sobie bez niego szarlotki - oczywiście, możecie go dodać, do smaku :-).
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto uformuje kulę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Nadzienie jabłkowe:
1,2 kg jabłek, jędrnych i twardych
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
20 g masła
2 łyżeczki pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (można dodać więcej)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wycisnąć sok z cytryny, przelać do większego naczynia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Kawałki jabłek przekładać do naczynia z sokiem z cytryny, wymieszać.
Na patelnię wysypać cukier, zalać wodą, wymieszać. Podgrzewać (nie mieszając; można jedynie poruszać rękojeścią patelni) do momentu aż cukier się skarmelizuje i nabierze koloru złotobursztynowego. Dodać masło, wymieszać do połączenia.
Do sosu karmelowego wsypać pokrojone w ósemki jabłka, wanilię, smażyć przez chwilę, mieszając, aż część jabłek zacznie się lekko rozpadać (większość powinna jednak pozostać w kawałkach). Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do jabłek, wymieszać, zdjąć z palnika. Wystudzić.
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Wykonanie
Formę do tarty o średnicy 24 lub 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej (mniej więcej 60% i 40%). Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta również rozwałkować, nożem wyciąć paski i ułożyć w kratkę na tarcie, skleić z ciastem wyłożonym na boki. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 - 50 minut. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowa-szarlotka