ßßß Cookit - przepis na Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
150g masła
150g cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 jajka
5 łyżek mleka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
do nasączenia ciasta:
pół szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z pół cytryny
2 łyżeczki cukru na masę:
260ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (około 5-6 sztuk)
500ml wody
225g cukru
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
6 żółtek
1 łyżka masła
skórka z jednej cytryny na galaretkę i owoce:
40 dg poziomek
2 galaretki malinowe
Czas przygotowania: 1 godz. plus chłodzenie ciasta, masy i galaretki
Ostatnio nie piszę wiele z braku czasu. Ale dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto. Przepis minimalnie zmodyfikowany pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga klfoodblog.com, który oczywiście polecam.
Ciasto wydaje się na pierwszy rzut oka dość pracochłonne. Jednak w sumie wszystko oprócz czekania, aż składniki przestygną, idzie migiem. A teraz do rzeczy.
Zanim zabierzecie się za ciasto, najlepiej przygotować sobie galaretkę. Teraz są upały, więc będzie stygła bardzo bardzo długo.
Do miękkiego masła dodaję cukier puder, cukier waniliowy i sól, po czym wszystko ucieram. Następnie dodaję po jednym jajku, mleko i dalej ucieram. Mąkę mieszam z z proszkiem do pieczenia, dodaję do utartego masła i miksuję wszystko na gładką masę.
Wykładam blachę (ja użyłam blachy 25×30 cm) papierem do pieczenia i włączam piekarnik. Ustawiam go na 175 st. C. Ciasto przekładam na wyłożoną papierem blachę i piekę. W przepisie, który Wam podałam u góry, ciasto było pieczone 20 minut. Okazało się, że mój piekarnik się nie spieszy i żeby uzyskać ładnie przypieczone ciasto, musiałam je zostawić na 35 minut. Tak, że sugeruję sprawdzić po tych 20 minutach patyczkiem, czy ciasto się nie klei i czy można je już wyjąć. Jeśli tak, wyciągam i zostawiam, aby przestygło.
W tym czasie mieszam wodę, sok z cytryny i cukier. Nasączam tą mieszanką chłodne ciasto.
Przygotowuję masę. Zaczynam od umycia cytryn i starcia skórki z jednej z nich. Wyciskam cytryny. Początkowo przeraziła mnie podana ilość soku i ostatecznie wycisnęłam tyle cytryn, że było około 260 ml soku. Miałam dość duże owoce, więc użyłam ich 5. Do miseczki wbijam żółtka. Jak ktoś lubi bezy, można szybciutko ubić pianę z białek i przy okazji upiec. Mnie brakło dodatkowej ręki, więc wywaliłam.
Odmierzam 500 ml wody i część odlewam do miseczki, do której wsypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam ją. Nie róbcie tego za wcześnie, ponieważ mąka zamieni się w beton i trzeba będzie ją odrywać od dna i znowu mieszać. Przećwiczone ;) Tymczasem do pozostałej wody dodaję cukier, masło, sok oraz skórkę z cytryny i zagotowuję. Wlewam rozrobioną wcześniej mąkę i mieszam, żeby zrobiła się jednolita masa. Zmniejszam podczas tego mieszania temperaturę, żeby masa nie chwyciła się dna i nie przypaliła. Następnie kilka łyżek powstałego kisielu (tak, taka konsystencja) dodaję do żółtek. Mieszam, przelewam do garnka i jeszcze chwilkę mieszam wszystko razem.
Teraz teoretycznie należy poczekać, aż krem wystygnie i przełożyć go na ciasto, aby utworzył równą warstwę. Mnie brakło czasu, ale już kiedyś robiłam coś podobnego i wszystko było ok, więc przełożyłam ciepły krem i pozwoliłam stygnąć mu na cieście. Kiedy już był chłodny, wstawiłam całość do lodówki i z niecierpliwością zostawiłam w spokoju na 2 godziny.
Po tym czasie wykładam warstwę owoców, na to galaretka i znowu do lodówki, żeby stężało. Mimo ogromnej ilości cytryny, słodycz galaretki i aromat owoców przełamuje tę cytrynę. Co tu dużo mówić – pycha i tyle. Smacznego!
Podobne przepisy
Dwukolorowa babka
Babeczki ucierane
Sernik z borówką amerykańską i poziomkami
Bardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta
Ciasto z borówką amerykańską
Źródło:http://www.gryzz.pl/bardzo-cytrynowe-ciasto-z-poziomkami