Wykonanie
Karpatka to ciasto, które zapewne nie raz zostało przygotowane w niejednym domu. I tak samo bardzo często przygotowywane było w moim rodzinnym domu. Karpatka ma w sobie coś niezwykłego, z jednej strony lekkie, łamiące się, niesłodkie ciasto, a z drugiej - słodziutki, przepyszny krem. Te dwie części niesamowicie się uzupełniają. Po pierwszym kawałku przychodzi ochota na drugi,
potem na trzeci i
potem na kolejny i czasami na prawdę trudno się opamiętać. Przepis pochodzi ze strony .
Składniki:1) Ciasto parzone:- 1 szklanka
wody- 150 g
masła lub
margaryny- 1 szklanka
mąki pszennej- 5 jaj- płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli2) Krem:- 3 szklanki
mleka- 250g
masła- 3/4 szklanki
cukru- 2
żółtka- 2 czubate łyżeczki
cukru waniliowego- 4 czubate łyżki
mąki pszennej- 4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Masło zagotować z
wodą oraz szczyptą
soli. Następnie dodać
mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa (najlepsza do tego jest drewniana łyżka). Odstawić do lekkiego ostudzenia.Przygotować blaszkę o wymiarach 35x27 cm. Nasmarować tłuszczem.Do lekko ostudzonego ciasta parzonego wbijać po jednym
jajku do uzyskania jednolitej konsystencji, na sam koniec dodać
proszek do pieczenia.Miksować mikserem im dłużej tym później większe są "góry" karpatki. Jeżeli ciasto parzone jest całkowite zimne, wtedy potrzeba dodać więcej
jajek niż podano w przepisie, a jeśli jest za ciepłe to wtedy zużywamy mniej
jajek.Ubitą masę podzielić na 2 części, wyłożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do lekkiego zarumienionego koloru. To samo zrobić z 2 gą częścią ciasta.W małym garnku 2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem, pozostałe składniki (
mleko,
żółtka,
cukier wanilinowy,
mleko, 2 rodzaje
mąki) dobrze razem wymieszać i dodać do gotującego się
mleka. Energicznie wymieszać by masa była jednolita, tak powstanie nam gęsty
budyń. Ostawić do całkowitego ostudzenia.Najlepiej przenieść do innego pojemnika i przykryć folią spożywczą, dzięki
czemu nie będzie powstawał gruby kożuch.
Masło utrzeć na biały puch, stopniowo dodając chłodny
budyń. Na sam koniec dodać
sok z cytryny.Tak powstały krem rozsmarować na upieczonym blacie ciasta, przykryć drugim. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Posypać
cukrem pudrem.