ßßß Cookit - przepis na Karpatka.

Karpatka.

nazwa

Wykonanie

Karpatka to ciasto, które od dzieciństwa bardzo lubię. Jednak bałam się je samej zrobić, gdyż byłam prawie pewna, że mi nie wyjdzie. A jednak udało się!!! Jest idealne. Wystarczyło tylko znaleźć idealny przepis. Gdzie taki znalazłam? Na blogu, na którym jest wiele wspaniałych i smacznych przepisów, a mianowicie Domowe-Wypieki.pl . Okazało się, że jest to ciasto proste do zrobienia :)
Składniki:
Ciasto:
250ml wody ( 1 szklanka),
150g margaryny,
185g mąki pszennej ( 1 szklanka),
5 jaj,
szczypta soli,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
750ml mleka ( 3 szklanki),
300g miękkiego masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna),
185g cukru (3/4 szklanki),
10g cukru waniliowego (2 łyżeczki),
80g mąki pszennej ( 4 kopiate łyżki),
80g mąki ziemniaczanej (4 kopiate łyżki),
2 żółtka.
Ponadto:
cukier puder.
Przygotowanie:
Ciasto:
Szklankę wody zagotować z margaryną. Ściągnąć z ognia i jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę energicznie przy tym mieszając. Z powrotem położyć garnek na małym ogniu i cały czas mieszać przez 2-3minuty - do uzyskania jednolitej masy, która ładnie będzie się odklejać od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. By proces stygnięcia przyspieszyć, ciasto można przełożyć do plastikowej miski. Gdy ciasto przestygnie (może być lekko ciepłe) zmiksować je, dodając pojedynczo jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do momentu aż ciasto nabierze jednolitej masy.
Blachę o wymiarach ok. 35X24cm (ja miałam trochę większą : 38X25cm) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę położyć na formę i rozsmarować łyżką po całej jej powierzchni. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25-30minut. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Masa:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem.
1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Wymieszać dokładnie, tak by nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas intensywnie mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można przykryć folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyń. Gdy masa będzie gotowa rozsmarować ją na jednym cieście. Drugim ciastem przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/05/karpatka.html