Wykonanie
Karpatka to ciasto, które od dzieciństwa bardzo lubię. Jednak bałam się je samej zrobić, gdyż byłam prawie pewna, że mi nie wyjdzie. A jednak udało się!!! Jest idealne. Wystarczyło tylko znaleźć idealny przepis. Gdzie taki znalazłam? Na blogu, na którym jest wiele wspaniałych i smacznych przepisów, a mianowicie Domowe-Wypieki.pl . Okazało się, że jest to ciasto proste do zrobienia :)
Składniki:Ciasto:250ml
wody ( 1 szklanka),150g
margaryny,185g
mąki pszennej ( 1 szklanka),5 jaj,szczypta
soli,pół łyżeczki
proszku do pieczenia.Masa budyniowa:750ml
mleka ( 3 szklanki),300g miękkiego
masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt
maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna),185g
cukru (3/4 szklanki),10g
cukru waniliowego (2 łyżeczki),80g
mąki pszennej ( 4 kopiate łyżki),80g
mąki ziemniaczanej (4 kopiate łyżki),2
żółtka.Ponadto:
cukier puder.Przygotowanie:Ciasto:
Szklankę
wody zagotować z
margaryną. Ściągnąć z ognia i jednym, zdecydowanym ruchem wsypać
mąkę energicznie przy tym mieszając. Z powrotem położyć garnek na małym ogniu i cały czas mieszać przez 2-3minuty - do uzyskania jednolitej masy, która ładnie będzie się odklejać od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. By proces stygnięcia przyspieszyć, ciasto można przełożyć do plastikowej miski. Gdy ciasto przestygnie (może być lekko ciepłe) zmiksować je, dodając pojedynczo
jajka, szczyptę
soli i
proszek do pieczenia. Miksować do momentu aż ciasto nabierze jednolitej masy.
Blachę o wymiarach ok. 35X24cm (ja miałam trochę większą : 38X25cm) nasmarować
masłem i oprószyć
mąką. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę położyć na formę i rozsmarować łyżką po całej jej powierzchni. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25-30minut. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Masa:2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem.1 szklankę
mleka wymieszać z
żółtkami,
cukrem waniliowym i
mąkami. Wymieszać dokładnie, tak by nie było grudek i wlać do gotującego się
mleka. Cały czas intensywnie mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można przykryć folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce
budyń. Gdy masa będzie gotowa rozsmarować ją na jednym cieście. Drugim
ciastem przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2h. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!!!