Wykonanie
Na działce już końcówka
pomidorów, czas więc w pełni to wykorzystać i zrobić coś smacznego. Zapiekane
pomidory w tym roku robię pierwszy raz. Zadaję sobie pytanie dlaczego?Do
pomidorów przygotowałam super aromatyczne duszone warzywa. Ci, którzy warzyw w tej wersji jeszcze nie jedli, koniecznie muszą spróbować gdyż są one rewelacyjne.
Składniki:(porcja dla 4 osób)4 duże
pomidory100 gr
ryżu długoziarnistego4 łyżki
serka kremowego (soft cheese)1 plasterek
sera żółtego6
oliwekpęczek
tymiankuszczypta
soliszczypta
pieprzuszczypta suszonego
tymiankuWarzywa duszone:1 duża
papryka (żółta, czerwona, zielona - dowolnie)3
łodygi selera naciowego4 duże
pieczarki1 średnia
cebula czerwona2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
oliwy3 łyżki czerwonego pesto1 duża
marchewkaszczypta
soli i
pieprzu1/4 łyżeczki drobno krojonej
papryczki chilliPrzygotowanie:
Pomidory umyć, odciąć czubki i wydrylować.Ugotować
ryż. Do gorącego jeszcze
ryżu dodać pokrojone
oliwki,
tymianek,
sól,
pieprz i
serek kremowy. Wymieszać.Każdego
pomidora faszerować
ryżem. Na
ryż nałożyć 1/4 plasterka
sera żółtego i przykryć kapeluszem. Zapiekaćw temperaturze 180 stopni przez 15 minut.Do garnka włożyć rozkrojone na pół ząbki
czosnku,
papryczkę chilli,
oliwę i
masło. Dodać pokrojoną w słupki
marchew i dusić przez 5 minut na małym ogniu.Po 5 minutach dodać pokrojoną w grube paski
cebulę. Dusić chwilkę i następnie dodać
pieczarki pokrojone w ćwiartki. Znów chwilkę podusić po czym włożyć pokrojoną w dość grube paski
paprykę i
selera naciowego pokrojonego na kawałki. Posolić szczyptą
soli i
pieprzu oraz dodać pesto. Dusić przez kolejne kilka minut. Łącznie czas duszenia warzyw nie powinien być dłuższy niż 20 minut, a
papryka powinna być wręcz lekko twardawa.
Pomidora podawać z duszonymi warzywami. Ja dodatkowo zaserwowałam to wszystko z naszym polskim
schabowym. Niebo w gębie :-) Smacznego!