ßßß
Składniki: (porcja dla 4 osób)
2 średnie piersi z kurczaka8 plasterków chorizo4 łyżki szpinaku mielonego4 plasterki wędzonego sera2 łyżki startego żółtego sera (dowolny żółty ser)opakowanie ciasta francuskiegosól i pieprz1 jajkoJeśli chcecie zaserwować kurczaka w taki sam sposób jak ja to zrobiłam, podaję składniki potrzebne na surówkę i ryż.Surówka:5 dużych marchewek1 duża łyżka chrzanu1 duże jabłko2 łyżki majonezu1 łyżka kwaśnej śmietanysól i pieprz do smakuRyż:1 szklanka ryżu długoziarnistego100 gram kurek6 łyżek słodkiej śmietany (30% )sól i pieprz do smaku1 łyżka masłaPrzygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć, rozciąć wzdłuż i każdą połowę dobrze ubić tłuczkiem do mięsa. Lekko posolić i popieprzyć. Po przekrojeniu mamy 4 kawałki kurczaka,teraz musimy każdą podzielić na pół, tak aby mieć 8 kawałków.(każą rozbitą część rozciąć na pół)Cisto francuskie podzielić na 8 równych prostokątów. Na 4 prostokąty wyłożyć 4 kawałki kurczaka. Kurczak nigdy nie będzie mieć idealnego kształtu prostokąta, dlatego należy nożem dociąć małe kawałki tak aby w sumie kształt kurczaka pokrywał prostokątną powierzchnię. Nie pokrywamy kurczakiem całego ciasta, musimy zostawić około centymetr z każdej strony, abyśmy mogli później z łatwością skleić dół ciasta z górą.Kurczaka posypujemy 1/2 łyżki starego sera żółtego, następnie wykładamy 2 plasterki chorizo, plasterek sera wędzonego o grubości 1/2 centymetra i przykrywamy drugą połową kurczaka.Na następny kawałek ciasta kładziemy łyżkę szpinaku, rozprowadzamy równomiernie. Przykładamy na połowę w której mamy kurczaka z chorizo i serem. Sklejamy boki, dobrze dociskając palem a później przygniatając jeszcze widelcem. Górę nacinamy lekko nożem i smarujemy roztrzepanym jakiem.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.Przygotowanie ryżu i surówki:Ryż: Kurki smażymy na łyżce masła na małym ogniu, przez 15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku a na samym końcu dolewamy śmietanę. Tak przyrządzone dodajemy do ugotowanego ryżu, dosalamy i dopieprzamy ryż do smaku.Surówka: Marchew obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości przez 25 minut. Studzimy. Gdy jest już chłodna, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (nie na tych najdrobniejszych a tych do tarcia sera), ścieramy także jabłko ale na grubych oczkach. Wkładamy do miski, dodajemy chrzan, majonez, śmietanę , sól i pieprz do smaku. Gotowe. Smacznego!