ßßß
Składniki:
500 dkg mięsa mielonego (może to być łopatka, karkówka czy jakikolwiek inny rodzaj mięsa)2 puszki pomidorów w zalewie3 małe papryczki chilli1 duża papryka czerwona1 liść laurowy1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki białego pieprzu1 łyżka suszonego oregano1 duża cebula3 duże ząbki czosnku5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżka słodkiej papryki2 średnie marchewki8 średnich pieczarek1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzupuszka czerwonej fasoli w zalewie1 średniej wielkości pomidor1/2 szklanki wody2 łyżeczki fixu Knorr do spaghetti bolognese (opcjonalnie)Przygotowanie:Na dużą patelnię lub do głębokiego garnka wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy do niej wszystkie suszone przyprawy tj. paprykę, biały pieprz, oregano,liścia laurowego, kumin, cukier i sól oraz drobno pokrojoną paprykę chilli. Wszystko smażymy razem na małym ogniu przez około 3 min cały czas mieszając w celu uniknięcia spalenia przypraw.

Po około 3 min smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez maszynkę lub drobno skrojony, smażymy przez następne kilka min.Gdy cebula jest już lekko złocista możemy włożyć nasze mięso mielone. Mieszając starajmy się rozdrobnić mięso, gdyż często ma ono tendencje do zbijania się w większe kawałki w trakcie smażenia.Po około 5-6 minutach od dodania mięsa dodajemy marchewkę, pieczarki a następnie pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i czerwoną fasolę. Ja pieczarki kroję w średniej wielkości plastry, a marchew w krążki.
Dusimy wszystko razem przez około 3 min aby następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora (ja dodaję całego pomidora wraz z nasionami), pół szklanki wody i pomidory w puszce razy dwa w tym wypadku.Po dodaniu wszystkich składników zostawiamy nasze danie do duszenia, na średnim ogniu na około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.Po upływie wymienionego czasu jeżeli chcemy możemy dodać 2 łyżeczki fixu do spaghetti w celu lekkiego zagęszczenia potrawy, ale to już jest kwestia indywidualna. Dosalamy też do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem.Ja swoje chili tym razem zaserwowałam z ryżem basmati. Jeżeli ktoś z was wcześniej nigdy nie gotował ryżu to podaję szybki sposób: na 1 szklankę ryżu 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez 8 minut a po zdjęciu z ognia odstawiamy w ciepłe miejsce na następne 14 minut. Pamiętajmy, aby przed gotowaniem ryż wypłukać w wodzie przynajmniej dwa razy.Chili con carne można także serwować z pieczonym ziemniakiem, gdzie ziemniaka rozkrawamy w pół, otwieramy i wypełniamy chili, na środek dajemy około 2 łyżki kwaśnej śmietany i posypujemy żółtym serem. W taki sam sposób serwuję moje chili z nachos, tylko że tam dodaję także parę papryczek jalapenos.Życzę wszystkim smacznego!