ßßß
Składniki:
*do roladek:4 piersi z kurczaka1/4 szklanki startego sera parmezan1/2 szklanki bułki tartej1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki pieprzu2 jajka1/4 szklanki mąkisól4 kawałki sera brie o grubości około centymetra8 plastrów szynki szwardzwaldzkiejolek roślinny lub słonecznikowywykałaczki*do sałatki:3 duże pomidoryszczypiorek1/2 szklanki majonezu1/4 szklanki miodu1/4 szklanki musztardy francuskiej



Przygotowanie:*Przygotowanie kurczaka.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić wzdłuż, w taki sposób aby ich nie przeciąć do końca a jedynie "otworzyć". Rozbić tłuczkiem. Zawsze połóżmy kawałek foli spożywczej na kurczaka, zapobiegnie to rozrywaniu się mięsa a także obieraniu się tłuczka.Na rozbite mięso kładziemy 2 plastry szynki i plasterek sera brie. Wszystko rolujemy. Spinamy wykałaczkami. Pamiętajmy zawsze ile wykałaczek wbiliśmy w mięso aby w momencie ich usuwania, usunąć wszystkie.Zrolowanego kurczaka oprószyć solą, a następnie obtoczyć równomiernie w mące.roztrzepać na talerzyku 2 jajka, zanurzyć w nich kurczaka.W miseczce wymieszać pieprz, paprykę, parmezan i bułkę tartą. Obtoczyć w mieszance kurczaka wyjętego z jajecznej kąpieli.Na patelni rozgrzać olej. Ja daję oleju na wysokość 1 cm od dna naczynia, w którym smażę. Włożyć kurczaka i smażyć równomiernie przewracając go ze wszystkich stron, na średnim ogniu.Po upieczeniu wyjąć wykałaczki.Po usmażeniu, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym, uprzednio lekko wysmarowanym masłem i zapiekać przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku. Temperatura piekarnika-160 stopni C.*Przygotowanie sałatki.Podam Wam przepis na bardzo fajną i smaczną sałatkę, z którą ja serwowałam swojego kurczaka. Do blendera włożyć 1/2 szklanki majonezu, 1/4 szklanki musztardy i troszeczkę mniej niż 1/4 szklanki miodu. Zmiksować.Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać 6 dużych łyżek przygotowanego wcześniej sosu oraz drobno pokrojony szczypiorek. Możemy dodać więcej sosu, kwestia indywidualnego smaku.Ja kurczaka zaserwowałam z kuskusem, który polałam sosem pieczarkowym oraz sałatką pomidorową. Był mniam, mniam. Spróbujcie. Smacznego!