Wykonanie
Pyszna wiosenna
sałatka z
jajkiem,
awokado,
ogórkiem i chrupiącą
szynką parmeńską. Wszystko połączone pikantną
oliwą z odrobiną ostrej
musztardy.
Sałatka może być dodatkiem do
mięsa lub stanowić samodzielne danie, jako przekąska do pracy.
Składniki na 2 porcje:2 garście mieszanki ulubionych
sałat2
jajka ugotowane na twardo1/2
awokado4-6 plastrów
szynki parmeńskiej½ zielonego
ogórkaSkładniki na sos:4 łyżki pikantnej
oliwy1 łyżeczka ostrej
musztardy (dałam rosyjskiej)
sól,
pieprz do smakuWykonanie:W małej miseczce mieszamy
oliwę z
musztardą,
solą i
pieprzem. Liście świeżych
sałat myjemy i osuszamy, układamy na talerzu i skrapiamy połową przygotowanego sosu.
Ogórek obieramy i kroimy w półksiężyce.
Awokado rozkrawamy, usuwamy pestkę i kroimy w plastry. Ugotowane na twardo
jajka kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Szynką podpiekamy na suchej patelni, do czasu aż będzie chrupiąca. Na talerz z
sałatą układamy
jajka, kawałki
ogórka,
awokado oraz chrupiące kawałki
szynki parmeńskiej. Całość skrapiamy pozostałym sosem.
Sałatkę podajemy samą lub z chrupiącymi grzankami
razowego pieczywa.Smacznego!