Wykonanie
Nie jest niczym dziwnym dla stałych czytelników, że wszystko co znajduje się na moim blogu, jest przeze mnie uwielbiane. Może mam i sobie do zarzucenia pewną zachowawczość i brak eksperymentów, ale wrzucanie sprawdzonych przepisów i sprawdzonych połączeń, które śmiało
mogę nazwać pysznymi i z pełną świadomością polecić wszystkim pozwala mi na pewien spokój ducha i
daje pewność. Obiecuję, na przyszłość trochę bardziej poeksperymentuję, trochę głębiej poszperam... ale dziś znów, coś co uwielbiam -
ogórki i
avocado. No i kapankowe
love. Nie znudziły mi się przez lata szkolnych śniadań, nie widzę w nich nic powszechnego, wręcz przeciwnie w kanapkach upatruję morza pomysłów i oceanu kreatywności. Wystarczy odrobinę wysiłku i mamy pyszne, nie zawsze małe co nie co.Aaa... i o ile rozumiem wyższość pełnoziarnistego
żytniego pieczywa nad papką białej niemąki, to czasami po prostu inaczej nie można, bo inaczej nie smakuje. Więc dziś biały (zbyt wiele powiedziane)
chleb,
rodem super marketu.
2 świeże
ogórki1
avocado1
limonkasałata karbowana
sólmusztarda miodowa-
Chleb rozkładamy rytualnie w pary.
Avocado obieramy, kroimy w paski, układamy na jednej z kanapek (drugą z pary pozostawiamy pustą). Skrapiamy
sokiem z limonki i posypujemy
solą.-
Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Drugą kanapkę z pary smarujemy
musztardą. Układamy na niej posiekaną
sałatę i pokrojone
ogórki. Ostrożnym, ale zdecydowanym ruchem łączymy obie kromki
chleba. Lekko dociskamy i spinamy wykałaczkami. Przekrawamy na pół lub na ćwiartki.Smacznego :)